Obilježen 96. rođendan kralja Panonike Muje Sinanovića

Na Panonskim jezerima u Tuzli upriličeno je svečano obilježavanje 96.rođendana najstarijem kupaču Kralju jezera Muji Sinanoviću, učesniku NOR-a.
Zvonili su telefoni 15.avgusta i mnogi su pitali u koliko se sati obilježava Kralju jezera Muji Sinanoviću rođendan. Sunce je sijalo baš kako je i trebalo za ovaj dan i dolazili su neki drugovi da Kralju čestitaju 96. rođendan, a on je bio nekako tužan , valjda je brinuo kako će se sve završiti, ali nikada nije izgledao mlađe, možda zbog crnila po tijelu od sunca i stalnog kupanja u ljekovitoj slanoj vodi.
Osjetio je Kralj Mujo da ga svi vole, isto kao što i on voli sve ljude i turiste u što je bio uvjeren kada su mnogi aplaudirali  iz vode i na sunčanju kada je sa mikrofona čuo prvo pjesmu „Rođendan“ , a i poslije čestitanja preko mikrofona  uz aplauz koje je odjekivalo niz vodu i drveće koje je ovog sata njihalo više svoje grane.
Kao i svake godine obilježavanja od 2003.godine od otvaranja  Panonike i ove želio je da svoj rođendan obilježi na Panonici. Ponosan je bio tada Kralj Mujo Sinanović, a posebno obradovan kada su pristizali gosti da mu čestitaju rođendan, među kojima direktor JKP Panonika Tuzla, Maid Porobić sa poklonima, Sead Hambiralović sa knjigom „Panonika-Priče sa slanih jezera“ koju mu je poklonio , a sav program koji je priređen za ovaj dan je uveličao dolazak gradonačelnika Grada Tuzle, Jasmina Imamovića.
Kao najstarijem kupaču rođendanski poklon uručili su mu direktor Panionike Maid Porobić i gradonačelnik Grada Tuzle, Jasmin Imamović, ali i autor knjige Panonika –Priče sa slanih jezera, Sead Hambiralović, čiji susret je autor zabilježio sa kraljem Mujom , što je ostalo za sva vremena kao dokumenat.
“Volim svoju Panoniku , od prvog dana kada sam stizao pješice preko tri kilometra sa naselje Sjenjak i čekao da se otvori pred Kapijom. Nosio sam dva suncobrana, ako jedan odnese vjetar da imam drugi, kupao sam se dok zađe sunce pred mrak i opet nazad sam išao pješice. Plivao sa po cijeli dan i preplivao često duž obale , pa sam zbog svega dobio i ime Kralj, a moju titulu su mnogi imali namjeru da oduzmu, a ja sam zbog toga i na ovaj danas moj rođendan koji obilježavam preplivao cijelu obalu . Mnogo mi je voda pomogla i osjećao sam se potpuno zdravo svakog dana sve više.Svaka čast direktoru Panonike Maidu Porobiću jer se toliko trudi i svaki dan nešto novo niče, pogledajte kako je lijepo na Panonici, volim svoju Panoniku bez koje nemogu da živim”, ističe Kralj Mujo.
U svojm čestitanju rođendana Kralju Muji. gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je istakao, da Kralj Mujo od Sjenjaka putuje i sada često pješice  jer voda u kojoj je plivao ovih dana produžava i život, liječi mnoge bolesti, a i danas je preplivo obalu. Želim da i sljedećih 100 godina obilježimo njegov rođendan na Panonici, zaželIo  je gradonačelnik Imamović.
Čestitku 96. rođendana uputio je i direktor Panonike, Maid Porobić koji je naglasio da je Kralj stizao na Panoniku sa štapom na svoje mjestio i svi su znali za njega  i danas.Čestitamo preko razglasa njegov rođendan i to je interesantno i našim turistima i stranim da je voda tako ljekovita i da liječi, što je pravi primjer Kralj Mujo koji se oporavio. Želi da dugo živi i da putuje i dalje pješice do naše Panonike i da dugo godina slavimo njegov rođendan zajedno sa svim turistima, ističe direktor Panonike Maid Porobić.
Čestitku je uputila ovom prilkom i supruga Kralja Muje , Sevla koja je istakla:- Želim svom mužu Sretan rođendan , sa kojim sam provela 62 godine lijepog života i želim da dočekamo zajedno još mnogo godina.Voli mnogi Panoniku i jedva čeka lijep dan da ide odmah , a ona ga je oporavila i vratila u život, a želim vama svima dobro zdravlje i lijep život , ističe Sevla Sinanović.

Piše: Duška REBIĆ