Obilježavanje Dana drveća/stabla održati će se sutra u Gradskom parku „Pasaž“ u Tuzli

U organizaciji Saveza „EKO-ZELENI“ TK obilježiti će se Svjetski dan drveća/dan stabla 16. juli u Centralnom parku „Pasaž“ u Tuzli u 11h. Od velikih važnosti je predstavljanje zelenih površina, kretanje bez automobila , značaj deudroflore u urbanoj zajednici i značaj šumskih populacija u produkciji oksigena kisika i smanjenje emisija CO2 , a doprinosi kvalitetu zraka za poboljšanje klimatskih promjena, ističu iz Saveza „EKO-ZELENI“ TK .
Predsjednik Saveza „EKO-ZELENI“TK, prof.dr. Muhamed Omerović podsjeća , da se Dan stabla obilježava jednom godišnje 16. jula, kako bi se podsjetili ne nazamjenjivu važnost drveća/stabla i šuma.
Drveće je izvor života, važno za okoliš, ljude, te opstanak za cjelokupan život na zemlji. Stablo je jedan od osnovnih drvenastih vrsta na kome se nalazi lišće, pupoljci i plodovi.
Svjetski dan drveća je datum koji služi za pamćenje važnosti zaštite i brige za sva važna živa bića.
Priroda je ključni elemenat za planetu, a fotosintezom kisikom koji udišemo.
Ovim datumom podsjetnik je predviđen podići svijest o važnosti smanjenja neselektivne sjeće drveća, a drveće ispunjava niz vrlo važnih funkcija za opstanak svih živih bića. Ovo je prilika da svoju djecu naućimo o važnosti o prirodi jer drveća/parkovi doprinose razvoju turističkog ambijenta, naglasio je prof.dr.Muhamed Omerović , između ostalog uz ovaj značajni datum, te poručuje“Sadimo drveća, realizujemo projekat –Zeleno kretanje!
Duška REBIĆ