Obilježavanje 67. godišnjice postojanja Arhiva u Tuzli uz “Otvorena vrata Arhiva“


Ove godine se obilježava 67 godina od postojanja i rada Arhiva u Tuzli i za ovaj značajan datum priređena je manifestacija „Otvorena vrata Arhiva“.
Programom obilježavanja upriličena je izložba „Školstvo u tuzlanskom kraju“, od osmanskog do socijalističkog perioda, upoznavanje sa djelatnošću Arhiva, raritetnim arhivskim zbirkama, knjigama i fotografijama, koje će posjetioci moći posjetiti u terminu od 8 do 16 sati i na web stranici Arhiva TK u digitalnoj formi, istakao je Adnan Tinji, viši arhivista Arhiva Tuzlanskog kantona.


Prema riječima mr. Omera Zulića, direktora Arhiva Tuzlanskog kantona, nakon 67 godina postojanja Arhiv je izrastao u značajnu ustanovu kulture i prezentirao se na evropskoj i svjetskoj arhivističkoj pozornici. Posjeduje brojne dokumente još iz osmanskog i austrougarskog perioda, a mogu se naći i zbirke iz 15 stoljeća. To smo izložili i na panoima koje smo postavili uz izložbu iz naše bogate riznice arhiva.

Arhiv ima preko 500 arhivskih fondova i zbirki, u mjernim jedinicama preko 14,000 dužnih metara, odnosno  preko 14 kilometara pohranjene arhivske građe. Fondovi su značajni, vrijedni, a 34 arhivska fonda i zbirki iz starijih vremena su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, naglašava Zulić.

–Arhiv TK vrši i hibridno arhivisanje digitalizacije, mikrofilmovanje arhivske građe, jedan je od prvih Arhiva u BiH koji je započeo proces digitalizacije, kako bi se zaštitili arhivski fondovi, posebno oni najstariji, ali i da bi arhivska građa korisnicima bila dostupnija. Pored tehničko-tehnološkog unapređenja arhivskih fondova, dosta podataka se može naći i na web stranici Arhiva. Bogato kulturno historijsko blago koje posjeduje Arhiv prezentujemo sa postavkama izložbi, kako bi se afirmisala stručna javnost koja se bavi različitim administrativnim istraživanjima uz poštivanje sa trenutnom epidemiološkom situacijom, ističe direktor Zulić.


Duška REBIĆ