Obezbijeđena hrana za mjesečne potrebe Dječije javne kuhinje Lukavac, potrebe velike

Javne kuhinje su nažalost realnost BiH.  Svakim danom sve je veći broj osoba koji  sebi ne mogu priuštiti obrok. U Lukavcu, već šest godina djeluje Dječija javna kuhinja, koju je osnovalo Udruženje altruista “Ruke prijateljstva”. Iako nosi naziv dječija, pored djece i njihovih roditelja obroci se dijele i penzionerima i bolesnim, odnosno onima koji su socijalno ugroženi. Da bi dobili karticu, te tako postali korisnik ove javne kuhinje, potrebno je priložiti i dokumente koji dokazuju da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji. U  kuhinji se trenutno dnevno podijeli oko 360 obroka.

”Svaki dan je kuhan obrok, obavezno ima meso. Da imamo neki luksuz voće, neku poslasticu nemamo, ali najbitnije da imamo osnovne namirnice da  možemo kuhati, da možemo dijeliti”, kaže Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista ”Ruke prijateljstva”.

”Za ovih naših pet-šest godina koliko radimo nikada nismo imali nikakvih problema, što se tiče hrane. Analiza hrane se radi non stop. Radi se dezinfekcija, dezinsekcija, svi moraju posjedovati sanitarne. Čak i naši korisnici oni donose svoje zdjelice, da mogu uzimat hranu, sipaju  i nose. Ovdje se ne hrane u našim prostorijama, oni se hrane kod kuće, jer nemamo dovoljno prostora da možemo to sve osmisliti”, ističe ona.

Kako ističu opstaju zahvaljujući pomoći dobrih ljudi. Za potrebe kuhinje meso se na godišnjem nivou obezbijedi tokom Kurban-bajrama, kojeg doniraju građani i koje se skladišti u komore. Problem predstavlja nabavka ostalih namirnica, s obzirom na veliki broj korisnika, a novi zahtjevi skoro svakodnevno pristižu. Uz pomoć dobrih ljudi, humanista prijatelja RTV Slon obezbijeđena je hrana za narednih mjesec dana.

”Institucije su ostale nijeme i ovim putem apelujem na dobre ljude da nam pomognu u hrani to je najbitnije i kada pitaju šta vam treba u hrani treba nam isto što u svakom domaćinstvu se kuha, grah,ulje makaroni, dakle osnove namirnice”, navodi Zukić.

S obzirom da idu i novogodišnji praznici, želja članova je da djecu, obraduju sa novogodišnjim paketićima. Upućen je i apel svima onima koji mogu da im pomognu u ovoj namjeri, te da se osigura  oko 230 paketića za svu djecu koja se ovdje hrane, kako bi i oni osjetili radost novogodišnjih praznika.