NR Kina donirala GP BiH opremu vrijednu oko 9,5 milijuna maraka

Zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač i veleposlanica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo potpisali su u utorak u Glavnom uredu GPBiH u Sarajevu Certifikat o primopredaji donacije specijalističke opreme za sigurnosne provjere u vrijednosti oko 9,5 milijuna maraka.

Donacija opreme realizirana je na osnovu Sporazuma o privredno-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i NR Kine koju su zamjenik predsjedajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i veleposlanica NR Kine u BiH potpisali polovinom studenoga 2017. godine, priopćila je Granična policija BiH.

Uz donaciju specijalističke opreme koja će pripadnicima Granične policije BiH omogućiti efikasniji rad na terenu, pod pokroviteljstvom NR Kine bit će realizirane obuke policijskih službenika neophodne za efikasnu montažu, korištenje i održavanje opreme.

Potpisivanju Certifikata prisustvovali su zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, šef Odsjeka za Aziju i Afriku Ministarstva vanjskih poslova BiH Ljubo Grković, savjetnici ministra financija i trezora BiH Dado Šarić i Drago Bagarić, te predstavnici Veleposlanstva NR Kine u BiH.

Iz Granične policije BiH potpisivanju su prisustvovali pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić, kao i načelnici Ureda direktora Radiša Samardžija i Uprave za administraciju Mustafa Ovčina, stoji u priopćenju.

(nezavisni.ba)