Novinar Denis Džidić i Agencija Anadolija dobitnici priznanja UNIMR “Nino Ćatić”

Udruženje novinara i medijskih radnika „Nino Ćatić“ dodijelilo je plakete povodom 29. avgusta, dana rođenja poznatog srebreničkog spisatelja i novinara. Ovogodišnji dobitnici su Anadolu Agency (Balkan) i novinar-istraživač Denis Džidić.

Iz UNIMR „Nino Ćatić“ naglasili su da Agencija Anadolija, osim što prati događaje za koje je zainteresovana i većina drugih medija, kontinuirano izvještava iz onih dijelova naše zemlje odakle nedostaje informacija.

– ”Bez prisustva ekipa ove medijske kuće, mnogi događaji u mnogim dijelovima naše zemlje ne bi dospjeli do javnosti. Ovo je dodatno značajno kada se ti događaji odnose na kulturu sjećanja. Mnoga podsjećanja na period agresorskih nasrtaja na BiH i počinjene zločine, ali i na pobjede branitelja širom BiH, ne bi bila zabilježena da nije bilo višečlanih ekipa AA. Ovim se popunjava praznina koja je nastala nezainteresovanošću nekih drugih medija, čak i onih od kojih se to, zbog prirode njihovog postojanja, očekuje. Priznanje je zasluženo tim više što ovakvi izvještaji nisu bitni samo kao puki medijski proizvod, već su presudni za kvalitet kolektivnog sjećanja, a onda i određenje naroda koji je pretrpio zločine”, saopćili su iz Udruženja.

– ”Čast mi je što uime Anadolu Agency mogu primiti priznanje. Međutim, istovremeno mi je i jako žao. Želio bih da je Nino živ i da je s nama, da se nije desio genocid u Srebrenici i da nismo dobili ovu plaketu, nego da s Ninom sjedimo i razgovaramo o novinarstvu, o budućnosti. U Srebrenici su od strane agresora oduzeta najmanje 8.372 života, to znači isto toliko budućnosti i planova. Za Anadolu Agency izvještavanje iz Srebrenice, o Srebrenici, kao i iz drugih dijelova BiH, koje se tiče perioda od 1992. do 1995. godine, predstavlja odgovornost. Nastavićemo istim i pojačanim tempom. Time pokazujemo da smo na strani pravde”, rekao je direktor Regionalnog ureda Anadolu Agency za Balkan Hakan Celik.

Plaketa je dodijeljena i direktoru Balkanske istraživačke mreže u BiH (BIRN) Denisu Džidiću, a iz UNIMR „Nino Ćatić“ obrazlažili su dodijeljenu plaketu njegovom posvećenošću u praćenju pravnih i medijskih istraživanja ratnih zločina, te njihovih procesuiranja.

– ”Novinar i istraživač Denis Džidić je uspio ovladati značajnim dijelom građe koja se odnosi na činjenični i pravni aspekt suočavanja sa prošlošću u BiH. Pozicija u oružanim strukturama optuženih i osuđenih za ratne zločine, njihovo djelovanje tokom rata, a posebno informiranost o sudskim procesima i njihovim epilozima, znanje je koje je dragocjeno u postratnoj BiH, a koje dobitnik Plakete posjeduje i nesebično diseminira kroz vlastite medijske radove i analize za druge medije. Uzme li se u obzir i Džidićevo poznavanje strukture i događanja u bosanskohercegovačkom pravosuđu, jasno je zbog čega je zaslužio priznanje”, ističu iz Udruženja.

– ”Iznimno sam počastvovan i zahvalan na plaketi koju su mi dodijelile kolege. Teme suočavanja s prošlošću i pravosuđa su obilježile prošlu godinu u BiH i drago mi je da se rad BIRN-a BiH na tom polju prepoznao”, objasnio je Džidić.

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine. Nakon slanja posljednjeg izvještaja 10. jula 1995. u kojem je upozorio na ono što će se od sutradan dešavati Srebrenici, krenuo je prema slobodnoj teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Majka Hajra još uvijek traga za njegovim posmrtnim ostacima.