Novi filmski festival u Tuzli: Prilika za profesionalce i amatere

S ciljem promocije i unaprjeđenja filmske umjetnosti na području Tuzle i Tuzlanskog kantona, Foto kino klub Tuzla u saradnji sa Internacionalnom poslovno-infrmacionom akademijom kraljem ljeta organizovat će Festival kratkog filma i audio umjetnosti pod nazivom ILI fest. Ono što ga razlikuje od drugih film festivala je što je usmjeren na sve kategorije stanovništva, bez obzira na njihove zdravstvene poteškoće u smislu oštećenja sluha, vida ili govora odnosno ima inkluzivnu funkciju. Ovo je prvi festival ovakvog karaktera u svijetu i treba biti prepoznatljiv u Tuzli, istakao je Robert Andrejaš, u ime Foto kino Kluba Tuzla koji je ujedno i saradnik na IPI Akademiji i koga je rad sa studentima potakao na pokretanje priče o Festivalu.

Robert i ja smo razgovarali o tome šta bismo mogli uraditi da uključimo i naše studente budući da on predaje na Akademiji i studenti su zainteresovani za njegov rad jer ih vodi da razmišljaju u umjetničkom smjeru i shvatili smo da bi bila dobra ideja da uključimo i studente jer bi to njima bila dobra praksa, navodi Nina Terzić jedna od organizatorica Festivala ”ILI Fest” ispred IPI Akademije Tuzla.

Filmovi su podijeljeni u pet kategorija: jednominutni filmovi u jednom kadru, kratki filmovi u jednom kadru, igrani nijemi film, eksperimentalni nijemi film i audio drama ili zvučni eksperiment. Festival nema kotizaciju i otvoren je za sve zainteresovane za ovu vrstu umjetnosti.

Razmišljali smo koju skupinu da obuhvatimo ali smo odlučili da mogu svi da se prijave, profesionalci iz oblasti snimanja, produkcije, studenti drugih fakulteta, ljudi koji imaju bilo kakav talenat za filmsku umjetnost, ističe Terzić.

Prijave je moguće slati do 1. augusta nakon čega će stručni žiri odabrati najbolje filmove. U svakoj kategoriji bit će dodijeljene tri nagrade uz mogućnost dodjele i specijalne diplome za promociju ravnopravnosti te za najbolji studentski film. Organizacija i trajanje festivala ovisi od prijema radova ali i epidemiološke situacije, no sve nove informacije bit će dostupne na web stranici IPI Akademije, Foto kino kluba Tuzla te Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.