Novi dokumentarni serijal o drogi šokirat će svijet (VIDEO)

The Trade je novi dokumentarni serijal koji se fokusira na priče o zavisnicima, njihovim porodicima i organima reda, koji pokušavaju zaustaviti epidemiju koja odnese 91 život svakoga dana u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon 15 minuta prve epizode serijala može se vidjeti žena koja ubrizgava heroin u prljavoj hotelskoj sobi u Atlanti.

“Mrzim ovo sr**e”, rekla je dok je uzimala drogu. Sada je red na njenog prijatelja Skylera. Zatvorio se u kupatilo i uskoro se moglo vidjeti kako njih dvoje sjede na krevetu. Žena jeca dok joj Skyler nudi cigaretu i sjedi mirno pored nje. Ne paniči i jasno je da ovo nije prvi put da su posjetili hotelsku sobu kako bi uzeli svoju dozu.

Svakoga dana 91 Amerikanac umre od predoziranja opijatima. Ovaj dokumentarac ima pet dijelova i cilj mu je da javnost vidi teške scene ljudske patnje. Režiser ove priče Matthew Heineman, a stil koji je koristio u Cartel Landu koristi i u ovom serijalu.

Kamere snimaju ženu s djecom koju policija istražuje zbog njene povezanosti s dilanjem opijata, kuću u kojoj se nalaze kile heroina, auto koje vozi majka pod utjecajem opijata, ali i pripadnike socijalne službe koja oduzima djecu od neodgovorne majke. Lica djece su zatamljena, ali se sva ostala vide, policije, zavisnika, porodica.

U jednoj sceni Jennifer Walton, majka dva odrasla sina koji se oporavljaju od zavisnosti se suočava sa sinom Skylerom. Skyler i njegov prijatelj su čini se koristili drogu, a Jennifer i njen suprug su prisiljeni da izbace sina iz kuće.

“Potrebno je da se osjećate neugodno dok gledate ovaj serijal. Moramo o tome diskutovati”, rekla je Walton za Guardian komentirajući ovaj serijal.

https://youtu.be/hSh9go26awE