Nove linije kredita za privrednike: Kako do sredstava za unaprjeđenje poslovanja?

I ove godine privrednici iz Tuzlanskog kantona, ali i ostatka Federacije BiH putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH imaju mogućnost provedbe važnih projekata za opstanak i osavremenjavanje proizvodnje. Riječ je o kreditima za poboljšanje energetske efikasnosti, projekte obnovljivih izvora energije, IT sektora i digitalne transformacije.

”Mi smo prateći Strategiju razvoja FBiH uveli pet novih kreditnih linija. Svih pet linija je po 2,5 posto fiksnom kamatnom stopom sa dužim rokovima otplate. Izdvojit ćemo obnovljive izvore energije, imamo problem snabdijevanja električnom energijom gdje bi privrednici kroz ovu kreditnu liniju po vrlo povoljnim uslovima sa grejs periodom od 18 mjeseci i rokom otplate do 12 godina, mogli riješiti snabdijevanje električnom energijom trajno, a ne imati problema sa ugovaranjem sa Elektroprivredom BiH”, navodi dr.sc. Semir Fejzić, izvršni direktor za upravljanje rizicima Razvojne banke FBiH.

Izvršni direktor za projekte i razvoj Razvojne banke FBiH Dalibor Milinković ističe da što se tiče novca, ovisi od svake kreditne linije, ali za svaku kreditnu liniju ima dovoljno novca za sve uslove i sve upite koji će doći sa ovog područja.

Namjeru da unaprjeđuju svoje poslovanje imaju u Javnom preduzeću za vodoprivrednu djelatnost ”Spreča”, i to kroz dva projekta za što bi im trebala kreditna sredstva.

”Planiramo u ovoj godini završiti glavni projekat izgradnje hidrocentrale 2 u krugu brane Modrac, odmah do postojeće centrale 1 i planiramo jedan vid solarnih elektrana pa ćemo se odlučiti da li na zemljanom platou ili na akumulaciji Modrac”, ističe Omer Kovčić, izvršni direktor za tehničke poslove JP ”Spreča”.

Privrednici, obrtnici, te općine i gradovi u Tuzlanskom kantonu tokom prethodne dvije godine koristili su kredite Razvojne banke gdje je plasirano sredstava vrijednosti 20 miliona KM.

”Smatramo da je to nedovoljno za ovako razvijen i veliki kanton i očekujemo podršku Vlade TK u smislu da izdvoji sredstva za subvencije kamata jer to rade drugi kantoni i da svoje kapitalne projekte može isfinansirati iz sredstava Razvojne banke jer to rade i drugi kantoni”, kaže Fejzić.

Privrednici iz Tuzlanskog kantona inicirali su ovaj sastanak i prezentaciju kreditne linije, a u Kantonalnoj privrednoj komori navode da sa Razvojnom bankom imaju dugogodišnju uspješnu saradnju, pa kroz razgovore sa predstavnicima ove institucije prenose zahtjeve privrednika.

”Naše mišljenje je da svi privrednici bez obzira na djelatnost kojom se bave mogu naći kreditnu liniju koja će odgovarati za finansiranje njihovih potreba. Nekima su potrebna sredstva za energetsku efikasnost, nekima će više koristiti Garantni fond, međutim za sve vrste poslovnih djelatnosti u ovoj instituciji imaju sredstva”, kazala je Edina Kurtić, rukovodilac Sektora udruženja Kantonalne privredne komore Tuzla.

Za svih pet novih linija kredita Razvojne banke fiksna kamatna stopa je 2,5 posto, a rok otplate kredita je 12 godina. Pored nove kreditne linije, privrednicima je na raspolaganju i Garancijski fond. Od uspostavljanja ovog fonda, u Federaciji BiH je odobreno više od 220 miliona KM kreditnih sredstava kod komercijalnih banaka.

(RTV Slon)