Novalić s predstavnicima ministarstava zdravstva TK i FBiH posjetio Opću bolnicu u Gračanici

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, zajedno sa predstavnicima ministarstava zdravstva Tuzlanskog kantona i FBiH, posjetio je danas Opću Bolnicu “Dr. Mustafa Beganović” u Gračanici.

Kako je tokom posjete kazao Novalić, radi se o bolnici koja učestvuje u programu Vlade FBiH i Zakonu o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, a tim putem bolnica je dobila četiri miliona KM.

– Ovo je najveći iznos koji je dobila jedna kantonalna bolnica u Federaciji BiH. Danas smo vidjeli u šta će taj novac biti utrošen, racionalni su i stoje na usluzi narodu ovog kraja. Vjerujemo da će zahvaljujući ovoj podršci značajno povećati kvalitet usluga. Sigurni smo da je novac došao u prave ruke – kazao je Novalić u izjavi za Fenu.

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera naglašava da je zadovoljstvo čuti s koliko entuzijazma radi osoblje ove bolnice, te da razmišljaju o poboljšanju kvaliteta svojih usluga.

– Ovakve bolnice daju veliki doprinos u pružanju zdravstvanih usluga i sretni smo da smo doprinjeli da se te usluge unaprijede kreditima Svjetske banke, odnosno nabavkom aparata za dijagnostiku, laboratorijske analize, monitora i rentgen aparata. Ovo je ujedno doprinos unapređenju radne sredine za zdravstvene radnike, što je jedan od osnovnih preduvjeta da zadržimo zdravstvene radnike u svim našim sredinama – navela je Bera.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić napominje da je restrukturiranje Opće bolnice u Gračanici započelo prije tri godine, nakon što je Vlada TK informisana o tadašnjem stanju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Danas imamo stabilnu i kvalitetnu zdravstvenu ustanovu u kojoj se pruža možda i najkvalitetnija zdravstvena usluga u Tuzlanskom kantonu – kazala je Čolić.

Direktor Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” Jusuf Hodžić ističe da je ova zdravstvena ustanova dobila mnogo opreme kroz nekoliko projekata, dok će od sredstava koja tek treba dobiti između ostalog nabaviti mamograf, a potom proširiti kapacitete bolnice, te radiološki osnažiti bolnicu.

– Kada proširimo kapacitete i ojačamo kadrovski zaista ćemo biti respektabilna ustanova. Mi sada možemo pružati usluge našoj široj zajednici, a proširivanjem gravitaconog područja dobili bismo sredstva koja bi nam omogućila pružanje usluga 24 sata dnevno sa pet do šest specijalista – zaključio je Hodžić.

RTV Slon/Fena