Nova prilika za nezaposlene u TK: U septembru novi konkurs?

Vlada Federacije BiH iznašla je nova sredstva od 16 miliona KM koja će biti iskorištena za zapošljavanje a projekat će realizovati Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji sa kantonalnim službama. Tuzlanskom kantonu kao najvećem u entitetu, trebala bi pripasti sredstva od tri i po do četiri miliona KM. To znači nova radna mjesta za nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje, a takvih je 90 hiljada u TK.

”Iz dosadašnje prakse negdje oko 1.300 do 1.400 osoba sa evidencije, naši poslodavci uzmu određene kategorije, odnosno kvalifikacije koje su njima potrebne”, navodi Senad Muhamedbegović, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Posljednji kvartal godine je otprilike rok kada će se ralizovati ovaj projekat. Odnosi se na zapošljavanje putem nekoliko programa poput ”Prilika za sve”, Vaučer za posao”, ”Prvo radno iskustvo”. Takvi programi se u Federaciji već provode godinama i imaju odjeka među nezaposlenima, prvenstveno mladim ljudima. Neki dobiju priliku za posao kod poslodavca, a drugi se pak odlučuju i za privatni biznis, obzirom da postoji i program samozapošljavanja.

”Ta sredstva, u toj proceduri će najvjerovatnije krajem septembra krenuti sa realizacijom i bit će raspoređena prema svim ostalim kantonima odnosno Službama koje su dužne da se realizuju ti projekti. Ovi će projekti biti kao i prethodni, s tim što ćemo dobiti dodatna sredstva za TK”, ističe on.

U ovoj godini već su realizovana tri ciklusa programa zapošljavanja u Tuzlanskom kantonu. Priliku za zaposlenje dobit će više od hiljadu nezaposlenih. Uskoro ide postupak potpisivanja ugovora za treći ciklus, sa onima koji su ispunili uslove za zaposlenje. Tuzlanski kanton je kroz ta tri ciklusa dobio oko četiri miliona KM od Federalnog zavoda za zapošljavanje.

”Ima jedan dio sredstava za Start up, to je ostalo za samozapošljavanje. Negdje oko 190 hiljada KM je ostalo i nadamo se da ćemo u narednom mjesecu ta sredstva upotrijebiti odnosno vršiti javni oglas za naše poslodavce, odnosno naša nezaposlena lica koja žele da se bave biznisom”, kaže Muhamedbegović.

Dakle, u septembru će uslijediti nova prilika za nezaposlene. Stoga, neko i ovo bude poziv onima koji su na evidencijama Službe za zapošljavanje da se prijave na javne pozive i pokušaju u saradnji sa poslodavcima dobiti svoje radno mjesto. Krajnji cilj je  u značajnijoj mjeri smanjiti broj nezaposlenih odnosno povećavati broj onih koji imaju radno mjesto.

(RTV Slon)