Nova ograničenja za putovanje bh. državljana

Bosna i Hercegovina slovi kao zemlja visokog rizika istaknuto je na web stranici njemačke ambasade u Sarajevu. Ove sedmice očekuje se i nova uredba Ministarstva zdravstva Austrije koja će također uvesti dodatna ograničenja za bh. državljane, a cilj je osim osiguranja povoljnije epidemiološke situacije, povećati i broj imuniziranih po čemu se BiH nalazi na samom začelju u regionu.

Proširenje liste visokorizičnih zemalja izvršio je i Institut Robert Koh pa su se uz Bosnu i Hercegovinu tu našle i Norveška, Grenada i Nikaragva. Potvrda o preležanom COVID-u, negativan PCR test ili potvrda o imunizaciji neophodne su za ulazak. Postoje i pravila za one koji su boravili u posjeti BiH.

Struka kaže – ukoliko ste boravili u zoni visokog rizika sa sobom morate ponijeti test, vakcinalnu ili potvrdu o oporavku od koronavirusa. Slična pravila uskoro će važiti i za Austriju

“Govori se o uslovu 2G, što bi značilo da bi mogli samo ući ovi koji su vakcinisani i ovi koji su testirani i to testirani PCR testom koji je važeći za Republiku Austriju. Mi još uvijek nismo zvanično dobili od Ministarstva zdravstva notu u tom pravcu, ali jednostavno nagovještaji govore da bi se to moglo desiti ovih dana”, kazao je Kemal Kozarić, ambasador BiH u Austriji.

Ambasador Kozarić smatra da je riječ o jednoj vrsti indirektnog pritiska te poručuje vakcina je najbolja zaštita.

Nizak nivo imunizacije u BiH

Deklarativno i da, ali u praksi na djelu u bh. društvu ne, što pokazuje nizak nivo imuniziranih. Primjer je i utrošak Pfizer vakcine. Podaci MCP BiH pokazuju da je do sada u BiH dopremljeno 438.750 Pfizerovih vakcina i to kroz COVAX (224.640) i EU4HEALTH (214.110).

“Trenutno na stanju čuvamo drugu dozu svima kojima je još potrebna i iduća dva tjedna ćemo slati i nove doze za prvu dozu, sve su doze dobrog roka, do 11. mjeseca ove godine, tako da neće propasti zbog isteka roka”, kazao je Siniša Skočibušić, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pfizer, Moderna, Astra Zeneca – sve su to vakcine koje trenutno omogućavaju putovanje prema Zapadu, a primjere crvenih zona Austrije i Njemačke slijedit će, nesumnjivo, i druge zemlje ukoliko se negativan epidemiološki trend u BiH i dalje nastavi.