Nova farba bi mogla hladiti zgrade širom svijeta

Svjetske metropole poput Los Angelesa, New Yorka, Londona, Madrida i Pariza imaju problema s visokim temperaturama, a sada se pojavilo moguće rješenje u vidu inovativne farbe.

Pojedini gradovi su se pokušali na različite načine boriti protiv toplote, Madrid je uveo dan bez automobila, New York farba vrhove zgrada u bijelo, no visoke temperature su i dalje prisutne. Međutim, sada tim naučnika s Univerziteta Columbia smatra da su pronašli novo rješenje u formi inovativne farbe.

Radi se o supstanci koja funkcioniše poput farbe, ali je ustvari polimerski premaz koji reflektira sunčevu svjetlost i emituje toplotu u atmosferu. Polimer bi trebalo da pomogne u hlađenju zgrada, ali i okolnih područja.

Obična bijela boja je jeftina i lako se koristi te može odbijati svjetlost, ali i ona apsorbuje toplotnu energiju zbog čega je polimer bolje rješenje.

Druga opcija je dizajniranje zgrada s boljim protokom zraka, nanošenje materijala na prozore koji odbija toplotu te proizvodnja efikasnijih klima-uređaja.

(Klix)