Nova britanska vojna strategija: Aktiviraćemo se i na zapadnom Balkanu

Velika Britanija namjerava da se aktivira u Crnom moru i na Baltiku, navodi se u Strategiji modernizacije oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva. Najavljena je i nova regionalna inicijativa za zapadni Balkan.

“Povećaćemo naše prisustvo u oblasti Crnog mora, na Dalekom sjeveru, Baltiku i na Zapadnom Balkanu (gdje realizujemo novu regionalnu inicijativu za obuku oružanih snaga saveznika). Prisustvo će biti ostvareno u okviru multilateralnih grupa”, navodi se u dokumentu koji je danas objavilo Ministarstvo odbrane.

U istom dokumentu na 76 strana Rusija je označena kao prijetnja a navedeno je i da modernizacija Oružanih snaga Rusije čini tu zemlju istovremeno i nepredvidivim i iskusnim igračem.

“Rusija, kao i do sada, predstavlja najveću nuklearnu i vojnu prijetnju po evropsku bezbjednost. Modernizacija ruskih Oružanih snaga, sposobnost za integraciju svih državnih djelatnosti i želja za rizikom čine Rusiju istovremeno i iskusnim i nepredvidivim igračem”, navodi se u dokumentu.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije konstatuje da Rusija investira u podmornice, kao i opremu koja se koristi na velikim dubinama i koja može protivniku da nanese štetu.

“Rusija raspolaže mogućnošću da nanosi visoko precizne udare na velikim rastojanjima i da Britaniju i njene saveznike liši slobode djelovanja uz pomoć visoko efikasnih PVO sistema. Zbog svega toga Rusija može da predstavlja značajnu pretnju potencijalima Britanije da podrži svoje snage i zaštiti interese u Evropi, istočnom Sredozemlju i na Bliskom istoku”, zaključuje se u dokumentu.

Takođe, u dokumentu se navodi da će zvanični London u naredne četiri godine potrošiti 85 milijardi funti za opremu Oružanih snaga kako bi vojnici mogli da se prilagode novim pretnjama koje se menjaju i da im se efikasno suprotstavljaju.

Podsjetimo, britanski premijer Boris Džonston objavio je prošle nedjelje planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra prijetnji koje potiču iz Rusije.

Britanska vlada takođe je najavila da će broj nuklearnih bojevih glava povećati za više od 40 odsto. U novoj odbrambenoj i spoljnopolitičkoj strategiji predviđa se povećanje rashoda bez presedana i plan da se broj nuklearnih bojevih glava poveća do 260.

Reagovao je i Kremlj, koji je ocijenio da je ruska prijetnja, koja je Velikoj Britaniji bila izgovor da poveća svoj nuklearni potencijal, efemerna.

“Žalimo što je Velika Britanija izabrala put povećanja broja nuklearnih bojevih glava, to je odluka koja, nema sumnje, nanosi štetu međunarodnoj stabilnosti i strateškoj bezbjednosti. Ponovo je kao obrazloženje navedena nekakva efemerna prijetnja koja dolazi iz Rusije. Može se reći samo jedno – to nije istina, nikakva pretnja ne dolazi sa ruske strane”, rekao je portparol Krema Dmitrij Peskov.