Njemačku zamijenili idiličnim seoskim imanjem u blizini Sanskog Mosta

Oliver Rogić i Mirjam Saks, mladi bračni par iz Njemačke, odlučili su da boravak u rodnoj zemlji zamijene životom na selu u Bosni i Hercegovini i već dvije godine žive na farmi koju su kupili u okolini sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta.

Kažu kako su se upoznali i zaljubili na studiju prije šest godina, kada su oboje studirali političke nauke na Univerzitetu u Frankfurtu. Oliver kaže kako je njegov otac porijeklom iz Banjaluke, te da je kao mladić otišao u Njemačku, gdje se oženio njegovom majkom, inače Njemicom. Supružnici pričaju kako su dugo bili aktivisti mirovnih organizacija, te da su prije nekoliko godina ostvarili saradnju s Centrom za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, nevladinom organizacijom koja promoviše dijalog i toleranciju.

“Boravili smo na mirovnom kampu u Sanskom Mostu i grad nam se toliko svidio, kao i priroda, da smo odlučili započeti život na selu. Kupili smo kuću i zemlju i već dvije godine bavimo se poljoprivredom i uzgajamo domaće životinje”, kaže Rogić.

Supružnici kažu kako je život na selu idiličan te potpuno različit od onog kojim su živjeli u Njemačkoj.

“Živimo mirno i bez stresa koji je karakterističan za urbani način života. Ustajemo rano da nahranimo životinje i radimo sve seoske poslove. Srećni smo, a naši planovi su da proširimo farmu i uzgajamo više životinja”, kažu ovi mladi Nijemci.

Ističu kako su uspostavili prijateljske odnose s mještanima, koji im pomažu u održavanju farme, na kojoj uzgajaju stado ovaca, nekoliko koza, kokoši, guske, a posjeduju i dva magarca. Na farmi svi žive u harmoničnim odnosima, a to se odnosi i na velikog psa čuvara šarplaninca, koji je veliki prijatelj s brojnim mačkama koje se vrzmaju oko imanja. Mladi supružnici kažu kako u budućnosti planiraju da nabave krave i da se bave proizvodnjom mlijeka, te da pokušaju poljoprivrednu proizvodnju kojom se bave učiniti samoodrživom. Priznaju kako im finansijski još pomažu mirovne organizacije čiji su članovi i roditelji, koji ih podržavaju u njihovim životnim planovima. Oliver i Mirjam kažu kako su očarani ljepotom Bosne i Hercegovine i kako im je teško zamisliti da je ovim prostorima prije dvadeset godina bjesnio rat.

“Ovdje živimo s ljudima svih nacionalnosti i svi su, bez izuzetka, prijatni i dragi ljudi. Žao nam je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine jer je ovo zemlja velikih mogućnosti”, kažu ovi neobični mladi ljudi na kraju naše posjete.

(Nezavisne.com)