Njemački jezik u BiH uče i stariji od 60 godina

Razlozi za učenje njmačkog jezika u BiH su brojni. Većina građana uči ovaj jezik kako bi našli zaposlenje u zemljama njemačkog govornog područja, uzimajući u obzir alarmantno iseljavanje stanovništva iz BiH u proteklim godinama.

Drugima je znanje ovog jezika potrebno zbog posla u Bosni i Hercegovini, treći uče jezik iz hobija, dok je mladima ono potebno za studij u inostranstvu.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Nina Nalo, koordinatorica kurseva u Goethe institutu BiH, zainteresovanost za kurseve je jako velika. Najmlađi polaznik ima 5 godina, a najstariji preko 60.

“Njemački jezik uče sve generacije, ali pretežno su to ljudi starosti od 20 do 40 godina. Pored kurseva za odrasle nudimo kurseve za omladinu i djecu, tako da imamo i jako puno djece i omladine koji rado uče njemački jezik”, rekla je Nalo za Fokus.ba.

Kursevi njemačkog jezika u ovom insitutu prilagođeni su nivoima Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezika od A1 do C2 nivoa. Ukoliko je nekome potrebno znanje jezika u svrhe spajanja porodice, onda je potrebno završiti kurseve, odnosno položiti ispit na nivou A1, ako je pak nekome potreban certifikat za rad u zemlji njemačkog govornog područja, potrebno je znanje minimalno na B1, odnosno B2 nivou. Za studij je to B2 ili C1 nivo, iako potreban nivo znanja njemačkog jezika zavisi od fakulteta do fakulteta.

(Fokus)