Nikšić: Da li je Vlada FBiH platila vakcine kojima se naši građani vakcinišu u Srbiji

Zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH Nermin Nikšić iznio je veoma zanimljivu teoriju tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nikšić je, naime, tražio od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da provjere informaciju koju je, prema njegovim riječima, dobio iz “provjerenih diplomatskih krugova”, a tiče se vakcinacije građana FBiH u Srbiji.

“Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Vlada FBiH je platila Srbiji za isporuku ruskih vakcina. Naravno da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da samo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući besplatno vakcinisanje u Srbiji. Molim da ispitate ove navode i izvijestite i mene i ovaj parlament o tome. Mada me ništa više ne može iznenaditi kada je riječ o našim vlastima, smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako se ispostavi da je ovo tačno, poteže se pitanje krivične odgovornosti nadležnih”, kazao je Nikšić tokom sjednice.

Nikšić je ovom prilikom zahvalio Srbiji, kao i drugim zemljama koje su donirale vakcine Bosni i Hercegovini.

“Trebamo iskoristiti priliku da se zahvalimo onima koji su radili posao naših vlasti pa su nam dali sadaku dodjeljujući nam, neko manji, neko veći, kontingent vakcina”, dodao je Nikšić.