Nema dogovora o povećanju minimalne plate u FBiH, ostaje 406 KM

Prema posljednjim informacijama, što je prezentovano i na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, ponuda Vlade Federacije BiH o iznosu minimalne plate za Savez samostalnih sindikata je neprihvatljiva. A ponuda je da plata sa sadašnjih 406 bude povećana na 550 KM, što je skoro upola manje od zahtjeva Sindikata.

”Mi u Sindikatu i dalje stojimo pri onom svom zahtjevu da je to 1.000 KM i mislim, uzeći u obzir i ova posljednja poskupljenja i 1.000 KM malo”, kaže Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

U Sindikatu napominju da su iz vlasti najavljivali kako bi minimalna plata trebala biti 700, ali kada se došlo za pregovarački sto, ponuda je na 550 KM. Podsjećaju da šest godina nije bilo promjene u visini minimalne plate, tačnije minimalne satnice, jer je tako regulisano Zakonom o radu.

”Mislim da je neozbiljno, nerealno i da na taj način Vlada stimuliše još više odlazak mladih ljudi, jer minimalna plata od 550 KM ništa ne znači, ništa nije povoljnija nego što je sadašnja od 406 KM”, navodi on.

Obzirom da je do kraja godine ostalo malo, priča o povećanju minimalne plate bit će nastavljena u narednoj, koja je izborna. Sindikalisti su uvjereni da će političari i vladajuća garnitura, tada više raditi na izmjenama odredbi i ponuditi zvanično tih 700 KM za minimalac. Ekonomski stručnjaci su suprotnog stava.

”Ako se ne usvoji do kraja godine, onda vjerovatno neće biti usvojeno ni u narednoj koja je izborna, kada se blokiraju svi procesi, naročito u Federalnom parlamentu”, ističe Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić navodi da je povećanje minimalne plate moguće samo ako se izmijene zakoni o porezu na dohodak i porezu na doprinose. Iz Vlade je najavljeno rasterećenje privrede, ali je pitanje hoće li to dobra donijeti radnicima i poslodavcima.

”Naše minimalne plate odnosno visine istih su zaista potcijenjene u komparaciji sa drugim zemljama regiona pa čak i svijeta. Vjerovatno će se ići ka navedenom, zavisi sve od reakcija poslodavaca, kako će oni prihvatiti i ponašati se u skladu sa istim, u smislu ko će na kraju dana biti gubitnik, a ko dobitnik. Ono što je sigurno da će dobitnik ultimativno biti država u smislu revnosnijeg prikupljanja poreza odnosno ostvarivanja prihoda po osnovu poreza na rad”, riječi su Čavalića.

Ukoliko bi Vlada, Sindikat i poslodavci postigli dogovor tokom naredne godine, sama primjena bi počela tek 2023., jer se takve izmjene primjenju s početkom nove fiskalne godine. Stoga je sve izvjesnije da i u narednoj godini minimalna plata ostaje kao i posljednjih šest.