Naučnica iz BiH dobitnica prestižne nagrade u Torontu

Postdoktorska istraživačica Marina Musa iz Mostara nagrađena je Charles H. stipendijom za 2021. godinu.

Kako se navodi u obrazloženju, stipendijom, odnosno prestižnom godišnjom nagradom odaje se priznanje izvanrednom postdoktorskom kandidatu na Univerzitetu u Torontu, Donnelly Center za stanična i biomolekularna društveno korisna istraživanja.

Stipendija, koju je dodijelila Charles H. Best fondacija, uručuje se u znak sjećanja na tog američko-kanadskog naučnika, jednog od suotkrivača inzulina.

Musa se pridružila laboratoriji Endija Frejzera, profesora molekularne genetike u Donnelly Centeru, kako bi proučavala metabolizam parazita koji inficira crijeva oko milijardu ljudi širom svijeta, uglavnom u siromašnim zemljama gdje imaju dugotrajne učinke na razvoj zdravlja. U međuvremenu, sve veća rezistencija parazita na postojeće lijekove znači da su hitno potrebni novi.

Musa istražuje kako bakterije u crijevima ili mikrobiom doprinose infekciji. Njen cilj je da identifikuje spojeve koje proizvode bakterije koje su ključne za opstanak parazita unutar crijeva domaćina.

“Ono što proučavamo u biti je biološka zagonetka s domaćinom, parazitom i mikrobiomom koji utječu jedni na druge”, kazala je Musa.

Dodala je da postoji mnogo varijabilnosti i nesigurnosti, a ovo je veliko ohrabrenje za nastavak istraživanja.

“Jako sam uzbuđena kad vidim kamo nas ovaj projekt vodi u budućnosti”, navela je ona, prenosi “Radiosarajevo.ba”.