Nastavak saradnje Grada Tuzle i Udruženja Amice Educe

Na poziv predstavnica Udruženja Amice Educe, vršilac dužnosti gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić sa saradnicima posjetio je 13.1.2023.godine Udruženje Amica Educu. Predstavnice Udruženja su Lugavića upoznale o aktivnostima i rezultatima rada, prije svega u oblasti psihosocijalne zaštite djece, mladih i odraslih i sociološkim osnaživanjim marginaliziranih socijalnih grupa.

Vršilac dužnosti gradonačelnik Lugavić upoznao je predstavnice Amice Edica sa projektima koji realizuje grad Tuzla, a koji se tiču ekonomskog osnaživanja socijalnih i materijalno ugroženih osoba, mladih osoba te aktivnostima prilikom zapošljavanja .

Posebno je istakao da su u okviru programa “Siguran Start” obezbjeđena sredstva za podršku novoosnovanim firmama u iznosu od 220.000KM,te da je 30% sredstava dolazi iz reda mladih dok je među 179 firmi koje su podržane, 74 vlasnici žene.

Takođe i kod korisnica sredstava aktivnih mjera zapošljavanja , 40% je korisnica, tj žene ,na šta su predstavnice Amice Educe izrazile zadovoljstvo.

Na sastanku je dogovorena zajednička saradnja na ovom polju. Grad Tuzla sufinansira projekte Amice Educe, Porodično/psihološko savjetovalište koje je usmjereno osnaživanjem korisnica sa ciljem razvijanja unutarnjih snaga svakog pojedinca neophodnih za prevladavanje korisnih životnih situacija.

Porodično/ psihološko savjetovalište koje je usmjereno na osnaživanje korisnika/ca sa ciljem razvijanja unutarnjih snaga svakog pojedinca, neophodno za prevladavanje korisnih životnih situacija.

Porodično/psihološko savjetovalište, fizičko zdravlje, stres mladih i brojne akltivnosti koje imaju za cilj da preveniraju nepoželjno stanje pojedinca , te da poboljšaju psihičko i fizičko zdravlje , reduciraju i eliminiraju stres, poboljšaju kvalitetu slobodnog vremena i kvalitetu življenja.

Amica Educa je osnovana 1996 godine, od strane grupe stručnjakinja u oblasti psihosocijalnog rada, kao strana nevladina organizacija “ Amice Schweiz “, a 1999 godine je registrovana kao lokalna organizacija “Amice Schweinz” , a 1995 godine je registrovana kao lokalna organizacija sa sjedištem u Tuzli.

D. Rebić