Nastava u TK i dalje redovna, obustave zbog vremenskih nepogoda za sada nema

Snijeg koji pada od jučer stvorio je brojne probleme širom naše zemlja kao i Tuzlanskog kantona. Saobraćaj je otežan a u nekoliko gradova i općina došlo je i do prekida u isporuci električne energije.

Obrzirom da su najvljene nove padavine, iz Ministarstva obrazovanja i nauke razmatraju i opcije vezane za novonastalu situaciju i mogućnosti organizovanja nastave u ovakvim uslovima a tim povodom oglasili su se i saopćenjem.

“Poštovani učenici, roditelji, kolegice i kolege, kao odgovor na veliki broj upita zabrinutih roditelja želim da objasnim da prekida nastave u školama na području Tuzlanskog kantona neće biti.

Prekid nastave i prelazak na online model nastave se eventualno može desiti u onim školama u kojima ne budu obezbijeđeni osnovni uslovi za rad učenika i zaposlenika, o čemu menadžment škole treba blagovremeno da obavijesti Ministarstvo.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK do ovog momenta nije primilo niti jedan zahtjev od direktora neke od škola za prekid nastave i prelazak na online model nastave. Da li će se to desiti u toku sutrašnjeg dana, vidjet ćemo.

Sutra je u 8 h zakazan kolegij Odsjeka za obrazovanje u Ministarstvu gdje ćemo razgovarati o novonastaloj situaciji oko vremenskih neprilika i orgqnizacije nastave u školama. Svo vrijeme smo u komunikaciji i sa Civilnom zaštitom koji nas izvještavaju o situaciji u Kantonu te i na taj način pratimo situciju.

Nastava se može obustaviti u školama iz lokalnih zajednica koje proglase stanje prirodne nesreće.

Želim još jednom da naglasim da najvažnija stvar za učenike, uz naravno njihovo zdravlje i sigurnost, jeste da su u školskim klupama sve dok postoje uslovi za to. Zbog odgoja i obrazovanja! I lično ću se uvijek zalagati za to, kao što sam i svo ovo vrijeme u toku pandemije.”- stoji u saopćenju.