Naši u svijetu: Tuzlak Bojan Šošić, ambasador BiH u Kraljevini Švedskoj

Ambasador Bojan Šošić uručio je akreditivna pisma Njegovom veličanstvu kralju Carlu XVI Gustafu i time zvanično preuzeo funkciju izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Ceremonija je održana u Kraljevskoj palati u Stockholmu.

Ambasador Šošić je naglasio potencijal brojne i izuzetno dobro integrisane bosanskohercegovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj za obnavljanje i produbljivanje privrednih i kulturnih veza između dvije zemlje te činjenicu postojanja značajnih relacija na tom planu koje su postojale i prije rata u Bosni i Hercegovini.

Kralj je u razgovoru s ambasadorom izrazio interesovanje za oporavak bosanskohercegovačkog društva u poslijeratnom periodu, prisjetivši se i vlastite posjete našoj zemlji kada se Bosna i Hercegovina još nosila s izazovom neočišćenih minskih polja i neeksplodiranih ubojnih sredstava.U ostatku razgovora bilo je razgovora o globalnim političkim kretanjima i sigurnosnim izazovima te općenito štete koju civilizaciji nanose ratovi kroz nemjerljive ljudske žrtve i razaranje kulturne baštine. Kralj se osvrnuo i na moderne izazove u oblasti zaštite ljudskih prava te pozdravio činjenicu da je ambasador Šošić u svom dosadašnjem profesionalnom angažmanu ostvarivao saradnju u tom domenu upravo i sa švedskim organizacijama. Naročito je istakao proces ulaska Kraljevine Švedske u NATO i izrazio uvjerenje da će uskoro biti prilike da se o toj tematici još razgovara. Ambasada Bosne i Hercegovine u Stockholmu nerezidentno pokriva Finsku i Estoniju.

Tuzlak Bojan Šošić je poznat i po članstvu u Predsjedništvu Kruga 99 BiH, a godinama je pružao značajnu podršku tuzlanskom nevladinom udruženju “Fenix”.

Razgovovor sa novoimenovanim ambasadorom možete pogledati u programu “Tuzla danas” RTV 7, u ponedjeljak, 11. decembra od 17,15 sati.

RTV7