Narodno pozorište u Tuzli: Svaku noć besplatne predstave

Za 3o godina postojanja i rada Draft Teatar Tuzla za svoju godišnjicu pripremio je 21. Festival Pozorište bez granica koji je več svečano otvoren u Narodnom pozorištu Tuzla sa predstavom „DJE SAM JA TU“ komedijom Draft Teatra Tuzla. U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta Tuzla, Festival je otvorio njihov dugogodišnji saradnik, književnik i publicista, Zlatko Dukić.


U predstavi koja je oduševila tuzlansku publiku igrali su: Dragan Tešić, Jasmin Salkić, Aldin Joldić i Almedina Salčinović. Predstava je realizovna uz izvedbu glumaca na sceni, ali i njihovo obraćanje na online formatu, sa aktuelnom temom o lažima i otimačinom. Režiju potpisuje Dragan Tešić uz Envera Hasića.


Kako ističe Dragan Tešić, direktor festivala, predstava je o obnovljenoj predstavi iz 2015. godine koja je doživjela manje izmjene teksta i glumačke postave, adaptacija“Mušice“, komada iz Renesanse koja govori o lažnom prijateljstvu i lažnim ljubavima. U predstavi igraju tri muškarca, jedna žena i svi varaju i lažu, a predstava je aktuelna u BiH i u regionu. Pozorište bez granica u svom 21. izdanju festivala je podređeno i posvećeno žanru komedije, zbog pandemije koronavirusa treba donijeti malo smijeha i relaksacije, kazao je Tešić, te dodao da će sve biti održano u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama.


Treba podsjetiti da će drugog dana festivala biti odigrana predstava „Ne očajavajte nikad“, pozorišta iz Srbije, treći dan je predstava „Umri muški“, teatar iz Makedonije, kazalište iz Hrvatske dolazi sa predstavom „Tri mozga na prodaju“, a „Erotika“ predstava opet iz Makedonije, dok je šesta predstava „Vještica Dobrila Dobra slatka mala“ iz Srbije. Obilježavanje 30 godina rada DRAFT teatra, promocija Almanaha i zatvaranje festivala će biti održano u Hotelu Mineru u Tuzli.
Sve predstave će biti odigrane u Narodnom pozorištu Tuzla , a ulaz je besplatan.

Duška REBIĆ