Narod Kuvajta donacijom uručio aparat za akutnu hemodijalizu Dječijoj bolnici UKC Tuzla

Na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla upriličena je press konferencija i ceremonija primopredaje vrijedne opreme za Kliniku za dječije bolesti UKC Tuzla.Prisutnima su se obratili, dr.Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti, Fikret Kubat , direktor Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, prim.dr. Nedima Atić, šefica Odjeljenja za nefrologiju i  prim.dr. Amila Latifagić , šefica Odjeljenja za hemodijalizu i onkologiju.
Organizacija Al Najat iz Kuvajta i Udruženje srce za djecu oboljelu od raka zajedničkim snagama prikupili su sredstva za nabavku aparata za akutnu hemodijalizu djeci za Kliniku za dječije bolesti UKC Tuzla, koja je izuzetno vrijedna i važna u procesu liječenja djece sa nefrološkim problemima , među kojima su nerijetko i djeca oboljela od malignih bolesti. Vrijednost donirane opreme iznosi 50.000 KM,i danas je uručen Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, gdje je smješten na Odjeljenje Intenzivne terapije i njege.
Donirana oprema će služiti za akutnu hemodijalizu djece sa nefrološkim problemima od dojeničke dobi , i one koja boluju od raka koja nerijetko imaju nefrološke komplikacije, kao posljedice dječijih malignih bolesti.
-Trenutno se na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla liječi djevojčica uzrasta 15 godina od akutne limfoblastne leukemije koja ima zatajanje bubrega i kojoj je prijeko potrebna akutna  hemodijaliza .
Ovaj aparat za akutnu hemodijalizu spašava živote, stoga se od srca zahvaljujem narodu Države Kuvajta i Udruženju Srce za djecu za ovu donaciju, koj će uveliko olakšati proces liječenja našoj djeci, rekla je dr.Lejla Osmančević , načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, te dodala da ovom vrijednom nabavkom ostvaren je izuzetn napredak u borbi za život najteše oboljelih malih pacijenata, kojima akutna hemodijaliza spašava život.
Kako je istakla prim.dr.Nedima Atić, šefica Odjeljenja za nefrologiju u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla, aparat će nam služiti za djecu kod akutnog zatajanja bubrega kojih je nažalost posljednjih godina u porastu.
Prema riječima prim.dr. Amile Latifagić , šefice Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla , dosta tih pacijenata zahtijeva urgentno djelovanje i tretmana jer se radi o oboljenjima malignim od kojih se umire.Neke od njih idu sa vrlo urgentnim životnim ugrožavajućim stanjima,  jedno od njih je zatajanje bubrega, a jedini i pravi tretman je brza hemodijaliza, istakla je dr.Latifagić.
Kako je istakao Fikret Kubat , direktor Udruženja Srce za djecu, kada se iskazala potreba za ovom vrstom aparata mi smo uputili inicijativu našim prijsteljima iz Kuvajta , koji su brzo reagovali i sredstva su doznačili nama , tako da je aparat kupljen , kazao je sa zadovoljstvom direktor Kubat.
Trebalo bi se držati UN-ove konvencije o Dječijim pravima u kojoj stoji , da svako dijete ima pravo na pravovremenu dijagnozu i pravilno liječenje, naglasili su ljekari i donatori ovom prilikom.
Duška REBIĆ