Naredne sedmice u NP Tuzla bogat repertoar

Nakon uspješno izvedene dvije ovomjesečne komedije, naredne sedmice na sceni Narodnog pozorišta Tuzla slijedi šarolikiji repertoar. Tokom naredne sedmice na repertoaru Pozorišta su dvije predstave za odrasle, a vikend je namijenjen druženju sa najmlađima.

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla sedmicu će otpočeti sa predstavom BAHANALIJE, rađenu po motivima drame Gorana Stefanovskog i u režiji mladog glumca Armina Filipovića. Predstava će se igrati u ponedjeljak, 13. februara u 19,30 sati.

Drama BAHANALIJE, autora Gorana Stefanovskog, je mitska priča o Dionisu, bogu vina i zanosa, koji okrutnom smrću kažnjava mladog tebanskog kralja Penteja, jer je Pentej odbio da poštuje njegov kult. Inspirisana je antičkom tragedijom Bahke, koju je napisao Euripid. Stefanovski je radnju smjestio u Makedoniju. U produkciji Narodnog pozorišta Tuzla, predstava je adaptirana, te sada govori o tome da Dionis dolazi u BiH i obilazi naš narod. Predstava je obogaćena bosanskohercegovačkim piscima, muzičarima, umjetnicima, a ispunjena je muzičkim dionicama i koreografijama. Ovo je jedan angažirani tekst koji provocira mlade  da iznesu svoj stav sa scene. U predstavi igraju Luka Spasojević, Armin Filipović, Lorena Trogrlić, Milenko Iliktarević, Ivana Perkunić Mešalić, Midhat Kušljugić, Mirza Mujagić, Irma Zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Jasmina Ibrahimović.

Tri dana kasnije, u četvrtak 16. februara u 19,30 sati, na repertoaru je predstava HAMLET, autora Williama Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića. „Hamlet“ je jedna od najpoznatijih i najizvođenijih Šekspirovih tragedija na pozornicama širom svijeta. Sama tragedija komponovana je u 5 činova, a zapisana u obliku prave studije čovjekove prirode, njegovog morala i ponašanja. Djelo Hamlet smatra se najvećom osvetničkom tragedijom, ako ne i najvećom tragedijom i najvećom dramom, ikad napisanom. U predstavi igraju Elvis Jahić, Milenko Iliktarević, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Jasmina Ibrahimović, Mirza Ćatibušić, Armin Filipović, Elmir Krivalić i Siniša Udovičić.

Za kraj sedmice, u subotu 18. februara u 12,00 sati, planirano je izvođenje predstave za djecu SNjEGULJICA I ČUDNO OGLEDALO, po motivima bajke braće Grimm i u režiji Midhata Kušljugića. Ova predstava je adaptacija klasične bajke, ali ovoga puta je prikazana iz vizure čarobnog ogledalca. U predstavi graju Luka Spasojević, Irma zukić, Jasmina Dedić Ibrić i Mirza Mujagić.

Informacije i rezervacije ulaznica za sve predstave mogu se izvršiti na broj telefona i viber 064 43 55 704 i email rezervacije@nptz.ba