Naredne sedmice javni poziv za mjeru ”Tražim poslodavca” – prilika nezaposlenim osobama

Mjera ”Tražim poslodavca” je dio programa sufinansiranja zapošljavanja za 2022. godinu. Sredinom marta je raspisan Javni poziv za taj program, s izuzetkom ove mjere, koja svake godine bude provedena nešto kasnije. Na ovu mjeru mogu se prijaviti sve nezaposlene osobe prijavljene na evidenciji službi za zapošljavanje.

”Javni poziv će biti otvoren od 6. do 10. juna u periodu od 8 do 16 sati. Sve fizičke osobe će moći da apliciraju putem online obrasca koji će biti dostupan na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje u meniju Projekti”, kazao je Haris Čuljević, glasnogovornik Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Javni poziv će biti otvaran parcijalno, po kantonima. Za Tuzlanski kanton on će biti raspisan 9. juna, a način apliciranja je objavljen na portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Svi zainteresovani imali su obavezu da se registruju na ovaj portal do 29. maja, kako bi mogli uzeti učešće u javnom pozivu. Dosadašnja iskustva, govore da se na sve mjere ovog Zavoda prijavljuje veliki broj nezaposlenih.

”U roku od neka tri dana mi smo zaprimili oko 3.500 prijava što poslodavaca, što nezaposlenih osoba. Nezaposlene osobe su mogle aplicirati na program sufinansiranja samozapošljavanja Start up, to su odnosilo na one osobe koje su htjele pokrenuti vlastiti biznis i aplicirale su za podsticajna sredstva”, rekao je Čuljević.

Kroz sve mjere programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja, u ovoj godini bi u Federaciji BiH trebalo biti zaposleno oko 10 hiljada osoba, koje se nalaze na evidenciji kantonalnih službi za zapošljavanje.