Naminice koje će vam poboljšati vid

Vid vremenom slabi, pa je dobro da na vrijeme prilagodite ishranu.

Dugo sjedenje ispred kompjutera, ili korišćenje mobilnog telefona, može da dovede do slabljenja vida. Postoje namirnice koje mogu da vam pomognu da zaštite svoje oči i vremenom poboljšate vid.

Školjke

Školjke su namirnice prepune cinka. Ovaj mineral je neophodan za zdravlje očiju a naći ćete ga još u pasulju, orašastim plodovima, govedini… Preporučuje se 40 do 80 mg dnevnog unosa.

Sok od narandže

Narandža je odličan izvor vitamina C. Može smanjiti rizik od katarakte i poboljšava očni pritisak. Šoljica limunade ili dvije šoljice soka od narandže zadovoljiće potreban dnevni unos ovog vitamina.

Kikiriki

Ključni sastojci kikirikija su omega 3 masne kiseline kao i vitamin E. Osobe koje imaju niske nivoe omega 3 masnih kiselina mogu razviti bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati slepilo. Za vitamin E je, kako navodi “lepotaizdravlje.rs”, dokazano da odlaže navlačenje mrene.

Kelj

Kako kaže nutricionista, Džoj Bauer, kelj je bogat zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima. Kelj i lisnato povrće slično njemu zapravo štite mrežnjaču oka.

(Novosti.rs)