Najveće tuzlansko priznanje Povelja Grada Tuzle dobilo je je Pozorište mladih Tuzle

Ove godine Pozorište mladih Tuzle obilježava 18 godina rada i za ovaj jubilej radi na pripremi bogatog programa uz nagradu Povelje Grada Tuzle, istaknuto je na press konferenciji koja je organizovana ovim povodom.
Na press konferenciji govorili su predstavnici Pozorišta mladih Tuzla, predstavnici Udruženja Mladi Tuzle i glumci nove pozorišne produkcije, a 18 .Dani Mladi Tuzle će otvoriti premijernom predstavom „Hanka“.

Već su počele pripreme na predstavi, uz glumačku ekipu koju  čine glumci Pozorišta mladih Tuzle, Narodnog pozorišta Tuzla i studenata glume Akademije Dramskih umjetnosti Univerziteta Tuzla.
Predstava „Hanka“ je drama o ženi koja umire zbog ljubavi,epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu , a predstav je okupila oko sebe ekipu glumaca, pjevača, plesača i muzičara na čelu sa redateljom Adnanom Mujkićem.

U predstavi igraju:Remira Osmanović, Amila Beširović, Belma Huseinefendić, Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Kemal Fazlić, Zerina Mujkić, Hena Trutović , Ajla Mušanović, Muris Vehabović , Muhamed Delić i Amar Mujkić.
– Kako je istakla glumica Belma Huseinefendić koja ima ulogu Hanke, uloga Hanke je specifična , jer se kroz njenu ulogu dotaknu mnoge teme, kako je u tadašnjem vremenu mnogim djevojkama i ženama u različitim vezama doživljeno.

„ Završila sam Dramski studio, volim umjetnost i velika mi je čast da igram Hanku, a mnogo ću naučiti jer predstavljam mladu djevojku, kako to preživljava jedna mlada žena, kao i kako su običaji i tradicija uticali na nju. Jedva čekam da krenemo“ –kaže Belma.
„Obećavamo veliki projekat da bi dostojanstveno obilježili 18 godina trajanja i stasanja u veliku kuću , svih 18 godina vodila sam mlade ljude koji su se borili , bili su u velikoj mjeri radionice i pravili su velike programe , davala sam podršku u educiranju i obrazovanju „–istakla je Remira Osmanović, glumica Narodnog pozorišta Tuzla.
Udruženje „Mladi Tuzle“ i Pozorište mladi Tuzle, su ostali sve ove godine na ispravnom putu, a ponosni smo što smo preživjeli i što slavimo 18 godina postojanja i rada.Dobrom organizacijom i motivacijom bez obzira na pandemiju korone virusa je uspjelo da napravimo dobar ambijent za rad na predstavi koja će krunisati 18 godina postojanja i rada –istakao je direktor Pozorišta mladih Tuzle, Adnan Mujkić, te naglasio:.
„Zahvalni smo Gradskom vijeću Tuzla što su prepoznali naš rad svih ovih godina i dodjelili nam Povelju Grada Tuzle i obećali smo da ćemo u godinama koje dolaze pred nama opravdati povjerenje.“


  Piše: Duška REBIĆ