Najveća akcija policije protiv zloupotrebe droga, pronađeno šest hiljada stabljika konoplje

Pripadnici Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH, odsjek za prikrivene operacije, danas u jutarnjim satima na području Velike Kladuše, uspješno su realizirali Operativnu akciju Escobar, koja je usmjerena na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Tokom operativne akcije, otkriveno je oko 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu za proizvodnju i uzgoj opojne droge marihuane, koja se distribuirala kako na unutarnjem tako i na tržištu Evropske unije. Podrška Graničnoj policiji BiH u realizaciji ove operativne akcije bila je Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e, s kojima Granična policija BiH kontinuirano sarađuje i bilježi izvrsne rezultate u borbi protiv svih oblika kriminaliteta. Radi specifičnosti situacije i aktivnosti tokom realizacije, podrška Graničnoj policiji BiH pružena je i od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Operativna akcija se odvijala pod nadzorom Tužilaštva BiH, a učestvovalo je ukupno 110 policijskih službenika.

Zbog počinjenja kaznenog djela ”Organizirani kriminal” iz čl.250 KZ BiH u vezi s kaznenim djelom ”Neovlašten promet opojnim drogama” iz čl. 195 KZ BiH i ”Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz čl. 238. stavka (1) KZ FBIH slobode su, zasad, lišene četiri osobe, državljani BiH.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić istaknuo je važnost ove operativne akcije i zahvalio svima koji su učestvovali kako bi se realizirala dosad najveća operativna akcija GPBiH protiv zloupotrebe opojnih droga.

”Centralni istražni ured Granične policije, odsjek za prikrivene operacije, realizirao je, dosad, najveću i najsloženiju akciju usmjerenu na razbijanje organiziranih kriminalnih grupa koje se bave uzgojem i neovlaštenim prometom opojnih droga. Ovim putem im zahvaljujem na maksimalnoj angažiranosti i višemjesečnoj istrazi uz korištenje posebnih istražnih radnji, kao i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske te Tužilaštvu BiH, uz čiju podršku je realizirana navedena operativna akcija”, rekao je direktor Galić.

U kontinuiranoj borbi protiv svakog oblika prekograničnog kriminaliteta, Granična policija BiH maksimalno je angažirana i bilježi izvrsne rezultate rada, uprkos svim problemima i izazovima s kojima se suočava. OA Escobar je dosad najopsežnija operativna akcija GP protiv zloupotrebe opojnih droga, a odsjek za prikrivene operacije Centralnog istražnog ureda GPBiH nastavlja aktivnosti na realizaciji operativnih akcija u vezi s navedenim.