Najava promocije knjige ˝Usnuli grad˝ profesora doktora Mithata Tabakovića

Promocija knjige, profesora doktora Mithata Tabakovića, koja nosi naziv “Usnuli grad”, bit će upriličena u petak, 17.03.2023. godine u 18:00 sati, u Kući i ateljeu Ismeta Mujezinovića Tuzla.

Spisateljskim radom, na ovakav način, nije se aktivnije bavio. Tek sada je odlučio objelodaniti nešto malo drugačije pa je tako “Usnuli grad”, prva knjiga takve vrste koju objavljuje.

– Nisam se iznenadio kad sam saznao da ima pripremljen rukopis koji namjerava objaviti sad, u poodmakloj životnoj dobi, ali sam se iznenadio kad sam saznao da je to poezija. No, kad sam pročitao samo nekoliko pjesama, obradovao sam se jer sam shvatio da je riječ o pravom, zrelom pjesniku, originalnog stila. Glavni junak ove knjige je, kako i njen naslov „Usnuli grad“ govori, jedan grad, autorov Bosanski Šamac. Mjesto njegovog rođenja i odrastanja u kom je proveo, približno, prvu polovicu života. Period je to koji ostavlja neizbrisiv trag u ljudima, pogotovu ako zavičaj napustite protiv svoje volje. Čini se da rodni grad nikada nije otišao iz Mithatovih misli ni snova i da mu nije dao mira dok o tim svojim osjećajima nešto nije napisao. Rezultat takvih nemira je ova knjiga, rekao je između ostaloga recenzent na knjizi gospodin Ivo Kobaš.

-Mithat je, očigledno, prozvan i pozvan da u najzrelijim godinama, punim životnim kapacitetom opet proživi i oživi jedno vreme, jedan grad, mnogo ljudi. I da ostavi dušu, da ostane. Vidim ceo fudbalski tim, svirače, skeledžije, alase, lađare … Par stihova je dovoljno da zamiriše bezbrižnost i briga, mir i rat, sreća i seta… Ovim svojim pesmama Mithat uspeva da napiše posvetu svakom koga je u oči pogledao, i da ne zažali, jer neće ni jednog preskočiti, nego će ih sve na “Drugara” ukrcati i ploviti sa njima – jednog dana, izjavio je Marko Milošević, drugi recenzent na knjizi Usnuli grad.

Mithat Tabaković je rođen u Bosanskom Šamcu 1952. godine. Osnovnu školu je pohađao u Bosanskom Šamcu i Rijeci, a gimnaziju u Brčkom i Modriči. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Od 1997. godine radio je na Klinici za Interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli (UKC), gdje je svojevremeno obnašao funkcije direktora Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i šefa službe za naučno-istraživački rad i nastavu.

Dobitnik je Prve nagrade Evropskog društva za transplantaciju organa, za doprinos u području kliničke i eksperimentalne transplantologije, u Bazelu, 2001. godine. Dobitnik je Tuzlanske plakete sa zlatnim grbom 2001. godine, zatim Plakete Bosanskog Šamca 2011. godine, Srebrene plakete FK Borac Bosanski Šamac 2019. godine i Zlatne plakete Evropskog univerziteta Brčko i Evropskog univerziteta Kallos Tuzla 2020.godine.

Kao autor i koautor objavio je 16 knjiga i dvije monografije. Objavio je oko 130 naučnih i stručnih radova u referentnim domaćim i stranim časopisima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Velikoj Britaniji, SAD i drugim. U domaćoj, ali i stranoj naučnoj i stručnoj literatuturi citiran je više desetina puta.

Piše recenzije za knjige, domaće i inostrane naučne i stručne časopise. Od 2019. godine uvršten je u bazu podataka recezenata za medicinske časopise Jugoistočne Evrope. Bio je voditelj i učestvovao je u izradi više domaćih i stranih naučno-istraživačka projekta.

(JU Centar za kulturu Tuzla)