Najava/ Promocija knjige Dragana Bursaća u Gračanici

U ponedjeljak (13.juni) sa početkom u 20:00h na terasi Osman-kapetanove medrese u Gračanici biti će upriličena promocija knjige „Čekajući Dylan Doga u Srebrenici“, autora Dragana Bursaća.

Ovo će biti biti drugi put da poznati bosanskohercegovački novinar, pisac i kolumnista dolazi u Gračanicu.

Nakon uspjeha knjige PTSP Spomenar, imamo priliku poslušati autora o novoj knjizi “Čekajući Dylan Doga u Srebrenici”. Zbirka je to kolumni koje su objavljene na portalima sa kojima Bursać sarađuje.

Bursać je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, prvo je 2018. godine proglašen za Novinara godine, a za priču „Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica“ dobio je europskog Pulitzera.

„Kolumne su ono najmanje što žrtve zaslužuju, jer ako mi zaboravimo žrtve, to bi bilo kao njihovo drugo ubistvo“, kazao je Bursać na jednoj od promocija.

Pisao je o žrtvama, o herojima, o zločinicima, kolumne su pisane o ljudima i za ljude, za Srbe, Hrvate i Bošnjake.

“Nadam se da će se knjiga čitati jer je ona bitno svjedočenje, ne mogu reći o našoj prošlosti, nego o našoj sadašnjosti i donekle o našoj budućnosti. To je moje zavještanje o ljudima kojih nema, koji su ubijeni, o herojima rata i o ratnim zločincima. U ovu knjigu utkane su naše sudbine, sudbine živih sa sudbinama mrtvih su neraskidivo povezane i mislim da je ova knjiga neophodna, ne zato što sam je ja napisao, neophodna je za početak ozdravljenja.“ – rekao Bursać o knjizi.

Dobrodošli na druženje pod zvijezdama! U slučaju kiše promocija će se održati u sali Osnovne muzičke škole u Gračanici.

 

(radiogracanica.ba)