Nagrade za najbolje studente: Federalno ministarstvo obrazovanja odobrilo skoro 100.000 KM

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti najavilo je dodjelu novčanih nagrada za najbolje studentice i studente u Federaciji Bosne i Hercegovine i ove godine. Ukupno je osigurano skoro 100.000 KM za podršku izuzetnim akademskim postignućima.

Nagrada će biti dodijeljena 74 studenta za izuzetan uspjeh ostvaren u akademskoj 2022/2023. godini. Fakulteti u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, uključujući Univerzitet u Sarajevu, Franjevačku teologiju Sarajevo, univerzitete u Tuzli, Zenici, i Bihaću, te Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar i Sveučilište u Mostaru, nominirali su ove izvanredne studente.

Prema kriterijima utvrđenim od strane Ministarstva, nagrađeni su najbolji studenti završne godine I ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su postigli najviši prosjek ocjena, od 10 ili blizu 10, odnosno 5 ili blizu 5, tokom prethodne akademske godine.

Ministarstvo je također najavilo podršku studentima s invaliditetom i studentima romske nacionalnosti u okviru finansiranja osnovnog i proširenog studentskog standarda. Osim toga, nastavlja se subvencioniranje smještaja i ishrane za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona – Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, kao i iz Republike Srpske.

Ove godine, podržane su i studentske organizacije visokoškolskih javnih ustanova u FBiH u realizaciji domaćih i međunarodnih studentskih projekata, te studentskih razmjena i praksi. Ova podrška ima za cilj poboljšanje proširenog studentskog standarda i podršku reformama visokog obrazovanja u Federaciji BiH, s fokusom na osiguranje kvalitete studijskih programa i povezivanje s potrebama tržišta rada na I i II ciklusu studija, u skladu s Bolonjskim procesom.