Nagrada na 21.Književnim susretima „Cum grano salis“ dodjeljena je Damiru Karakašu za roman „Okretište“

Na svečanoj uređenoj sceni uz mnogo knjiga koja su predstavljene  na poseban način i onih posebno izloženih koje su nominovane za ovogodišnje  21.Književne susrete u Narodnom pozorištu Tuzla upriličena je dodjela Književne nagrade „Meša Selimović .
Odluku o pobjedniku je jednoglasno donio žiri u sastavu, predsjednik Semezdin Mehmedinović, Članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vladimir Arsenić i Faruk Šehić, istakao je voditelj programa književnik Emir Imamović .
Prema riječima predsjednika žirija , Semezdina Mehmedinovića, žiri je odabrao pet romana za dodjelu nagrade „Meša Selimović“, svaki je poseban, nagrađen samim tim što je ušao u uži izbor za prestižnu regionalnu nagradu .To su romani „Pogovor“-David Albahari, „Horor Vacui“ Staša Aras , „Sampas“-Ilija Đurović, „Okretište“Damir Karakaš i „Ja sam“ Damir Uzunović.
Za najbolji roman napisan na bh, crnogorskom, hrvatskom i srpskom jeziku napisan u 2021 godini dodjeljena je  Nagrada „Meša Selimović“za roman „Okretište“ Damira Karakaša, istakao je predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović, te o romanu naglasio , da je tekst bolna posveta životu, preživljen , to je njegova životna priča, o kojoj je pisao roman u kojem je jednoglasno prevagnuo kvalitet i jednoglasna odluka žirija, jer je riječ o izvanrednom romanu. Tako da će za 15 dana u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, reditelj iz BiH , Dino Mustafić raditi predstavu po ovom tekstu.
DamirKarakaš je hrvatski književnki, karikaturist, rođen je 1967 godine.Studirao je agronomiju, pravo, novinarstvo, a živio je u Francuskoj svirajući  na ulici. Objavio je mnogo knjiga i djela su mu prevedena na 10 jezika , nagrađivan je u Hrvatskoj i inostranstvu. Roman „Okretište“ je njegov najintimniji roman, u kojem se obračunavao sam sa sobom, izlazeći kao pobjednik. Kako je istakao u svom obraćanju prisutnima nakon dodjele nagrade, dobio je do sada mnogo nagrada, a ova mu je do sada najveća i najdraža jer je književnik Meša Selimović  njegov omiljeni pisac, a roman „Okretište“ je posvetio supruzi i kćerkama.
Nagradu 21.Književnih susreta „Cum grano salis“ za roman „Okretište“ Damiru Karakašu uručio je osnivač Književnih susreta „Cum grano salis“ u Tuzli, književnik i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović koji je pozdravio prisutne , te podsjetio na osnivanje Književnih susreta koji traju već 20 godina , zahvalio se , čestitajući piscima, književnim kritičarima i svima drugima koji svake godine dolaze u Tuzlu na ovaj događaj, koji je i ovoga puta trajao tri dana.
Piše: Duška REBIĆ