Načelnik općine Lukavac samostalno proglasio budžet; Delić: “SDA u Lukavcu nastoji ustrojiti sistem u kojem se načelnik neće ništa pitati˝

Načelnik općine Lukavac Edin Delić primijenio je Zakon o principima lokalne samouprave te je samostalno proglasio budžet za ovu godinu. Većina vijećnika, između ostalog, nije bila saglasna oko kreditnog zaduženja ove općine.Iako nije uložen nijedan amandman, Prijedlog budžeta krajem prošle godine odbila je većina vijećnika u Općinskom vijeću Lukavac, nakon čega je uslijedilo privremeno finansiranje.

Za to vrijeme Klubovi vijećnika nisu dostavili svoje prijedloge i primjedbe, zbog čega je načelnik inicirao nekoliko sastanaka. Predstavnici Kluba SDA insistirali su na smanjenju roka otplate kreditnog zaduženja što bi, prema mišljenju Delića, zbog velikih dospjelih obaveza za posljedicu imalo ekonomski neodrživo funkcionisanje općine. Nakon toga od vijećnika SDA pristigli su i brojni amandmani, objavla je FTV.

“Došlo je 67 amandmana u tekstu koji je dvostruko deblji od budžeta, od kojih je trećina direktno u sukobu sa zakonom, jer zadiru u zakonske obaveze Općine, te amandmana koji prebacuju iznos novaca na stavke koje su također zakonski sporne i amandmana koji blokiraju vitalne funkcije Općine”, navodi Delić.

“Nastojali smo kroz amandmansko djelovanje da mjesne zajednice značajnije potpomognemo iz razloga što su one u ovom prijedlogu budžeta apsolutno zaboravljene od strane općinskog načelnika”, tvrdi Ermin Jusufović, predsjednik Kluba vijećnika SDA Općine Lukavac.

Delić smatra da je u pozadini politička igra te se opredijelio da primijeni odredbe člana Zakona o principima lokalne samouprave te je samostalno proglasi Budžet Općine za 2017. godinu.”SDA u Lukavcu nastoji ustrojiti sistem u kojem se načelnik neće ništa pitati, gdje će ga ruke u vijeću gušiti, stiskati ili čak dovesti do opoziva. Očigledno da taj konpcept nije urodio plodom”, kaže Delić.

“Sasvim sam siguran da je moglo proći s nešto nižim kreditnim zaduženjem, s amandmanima, barem dio da se usvoji i bili smo spremni podržati budžet sa 31 rukom”, naglašava Jusufović za FTV. Budžet Općine Lukavac za ovu godinu iznosi oko 25,5 miliona maraka.