Alijin ili Trg kapetana Gradaščevića: U Vijeću Gradačca podnesena inicijativa da se trg preimenuje, a uskoro slijedi javna rasprava

Inicijativa vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Gradačac Enira Šakića da se ime gradskog trga iz Alija Izetbegović promijeni u Husein-beg Gradaščević je izazvala brojne reakcije kako građana tako i političkih aktera i udruženja ovog gradića.Povod za ovo, kako nam je kazao Šakić, nije političke prirode, nego se radi o tome da bi se preimenovanjem upotpunila cjelina, čiji je dio i sam trg.

Ankete

– Tako bi trg postao dio veće cjeline koja bi nosila ime Husein-bega Gradaščevića. Na tom trgu je i džamija Husejnija, zatim bit će turbe Husein-bega Gradaščevića, a iznad cijelog trga je gradačačka Bijela kula, koju su uglavnom izgradili Gradaščevići. Sasvim prirodno je da bi trg trebao nositi njegovo ime, jer će sve to činiti logičnu cjelinu, priča nam Šakić.Dodaje i to kako je inicijativu podnio samoinicijativno, bez želje za ikakvim političkim prizvucima. Međutim, kako kaže, politizacija se u ovom trenutku čini sasvim izvjesnom iako još niko građane nije pitao o toj ideji.

 Inicijativu je samostalno podnio vijećnik SDP-a - Alijin ili Trg kapetana Gradaščevića
Inicijativu je samostalno podnio vijećnik SDP-a

– Ovo je sasvim prirodno. Mi u Vijeću radimo za građane i ovo je jedna od ideja na koju će građani moći odgovoriti. Već imamo neke ankete, koje su uradile radiostanice, a koje kažu da je 95 posto ljudi za ovo. Ako građani odluče da se zove ovako, ko smo mi da određujemo drugačije? Ali, ako žele da se ime trga ne mijenja, onda će se on i dalje zvati po prvom predsjedniku Izetbegoviću, dodao je Šakić.

U SDA, s druge strane, smatraju da se radi o politikantstvu, te da razlozi za podnošenje inicijative nisu validni, s obzirom na to da Huesin-beg Gradaščević u Gradačcu već ima i glavnu ulicu i sve gore pobrojano.

– Ovdje se radi o klasičnom skretanju pažnje sa problema koje građani imaju. Mi, recimo, plaćamo najskuplju vodu u Kantonu, ako ne i šire, ali umjesto toga ćemo sad raspravljati o tome treba li Gradačac biti grad ili ne, ili treba li se trg zvati po ovome ili onome, kazao nam je Elvedin Hrčić, predsjednik Kluba SDA u Općinskom vijeću Gradačac.

Novac od TIKA

On smatra da je ovo atak na ostavštinu prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića iako i Husein-beg Gradaščević ima vrlo značajnu historijsku ulogu za Gradačac. Sve ovo bi, kako kaže Hrnčić, dodatno zakomplikovalo i izgradnju gradskog trga.

– Turska razvojna agencija je dala novac za izgradnju Trga Alije Izetbegovića i kad ti radovi završe, mi ćemo se odužiti tako što ćemo promijeniti naziv. Mislim da se ovo radi samo zato što je predsjednik Izetbegović bio iz SDA, dodao je Hrnčić.

Ukoliko bi trg promijenio ime, Šakić u inicijativi navodi i to kako bi obavezno jedna ulica u gradu trebala nositi ime Alije Izetbegovića. S druge strane, u Gradačcu već postoje čak dvije ulice pod nazivom Husein-kapetan Gradaščević.

Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić