Na Tušnju: Finale Malih olimpijskih igara u atletici za osnovne i srednje škole u FBiH

U organizaciji Atletskog saveza FBiH i Atletskog kluba „Sloboda Tehnograd“, juče se na stadionu Tušanj u Tuzli održava finale Malih olimpijskih igara u atletici za osnovne i srednje škole u Federaciji Bosne i Hercegovine. Takmičenja se odvijaju u disciplinama trčanje na 60m, 300m, 600/800m, te štafeta 4×100 m, skok u dalj, bacanje kugle ¾ kg za osnovne škole i te trčanje na 100m, 400m, 800/1000m, štafeta 4x100m, skok u dalj i bacanje kugle 4/5 kg za srednje škole, a u finalu pravo nastupa imaju imaju reprezentacije kantona koje su odredili selektori na nivou kantona, a na osnovu rezultata ostvarenih na prethodnim nivoima takmičenja.

Ovom događaju prisustvovala je i delegacija Kantonalnog ministarstva kulture, sporta i mladih, predvođena ministrom Damirom Gazdićem.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo biti na današnjem finalnom takmičenju u atletici za učenike osnovnih i srednjih škola, a zadovoljstvo je time i veće jer imamo značajan broj učesnika sa područja našeg kantona. Kao Ministarstvo mi podržavamo sve naše tekmičare koji ostvaruju zapažene rezultate i ostvaruju plasmane na ova visokorangirana takmičenja i nastojimo im uz finansijsku dati i moralnu podršku. Posebno smo ponosni što smo u proteklom periodu reaktivirali rad Školskog sportskog saveza TK, te za te namjene predvidjeli sredstva i omogućili realizaciju kantonalnih takmičenja za sve školske sportove. U tom smislu smo prošle godine realizirali i projekat dodjele školskih sportskih stipendija za one koji su ostvarili zapažene rezultate u osnovnim i srednjim školama. Ove godine planiramo nastaviti sa tim projektom, s tim da planiramo i povećati iznose stipendija. Ove godine planirali smo 140.000 KM za dosjelu stipendija i nagrada, uključujući i školske sportske stipendije i već smo uputili dopis našim savezima da nam dostave imena učenika-takmičara koji su ostvarili zapažene rezultate na kantonalnim takmičenjima kako bismo započeli sa realizacijom programa“, kazao je ministar Gazdić, te se zahvalio predsjednici Atletskog saveza FBiH Kadi Delić na nesebičnom zalaganju i doprinosu kojeg daje kada je u pitanju razvoj atletike kao kraljice sporta.

Na jučerašnjem takmičenju troje prvoplasiranih pojedinaca po disciplinama dobit će medalje, a tri prvoplasirane ekipe u muškoj i ženskoj konkurenciji za osnovne i srednje škole dobivaju pehare za plasman.

Odjeljenje za informisanje Vlade TK