Na Trgu slobode u Tuzli održan 15. Sajam pčelarstva „Medena Tuzla 2021“

 
 U organizaciji Saveza pčelarstva Tuzlanskog kantona održan je dvodnevni  15. Sajam pčelarstva „Medena Tuzla 2021“. Svečanom otvaranju prisustvovala je delegacija Vlade TK, koju su činili Vahidin Smajlović, ministar  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  Hamza Bešić, ministar turizma i saobraćaja  i ministar privrede Mevludin Hodžić.  


Kao generalni pokrovitelj sajma, Vlada TK je prepoznala značaj ove manifestacije o održanju pčelarstva, pa je ovom prilikom ministar Vahidin Smajlović istakao da je bilo loših godina za proizvodnju meda i posljedice zbog kojih bi mogle nastati nestankom pčela. Vlada TK će pomoći našim pčelarima da bi pčelarstvo opstalo.


Organizator Sajma je ove godine okupio 26 proizvođača i izlagača iz cijele BiH, Srbije i Hrvatske, koji su na svojim štandovima predstavili proizvode, med, proizvode od meda rukotvorine, proizvode plasteničke proizvodnje. Predsjednik pčelara TK, Vahidin Vrtagić ističe da je ove godine kvalitet meda na visini što će pokazati i analize, koje radi Tehnološki fakultet. Mnogo medalja biti će dodijeljeno nakon završetka sajma, jer su zadovoljni i izlagači i kupci, kazao je Vrtagić.

Od 1992.godine postoji pčelarstvo „Pirić“ Tuzla koji učestvuje na svim sajmovima meda u Tuzli. Proizvodnja i plasman meda i drugih proizvoda jedini su izvor primanja ove porodice, Kako nam je kazala Dženana Pirić, prošla godina je bila veoma loša, a i ova godina nije donijela mnogo meda, te ukoliko budu ovakve klimatske promjene plašim se da ćemo ostati bez pčela i meda.


Na Sajmu je i pčelar Mirsad Mrkonjić iz Kotorskog, koji nudi med od bagrema, livade, šumski med, med u saču, treći put izlaže na tuzlanskom sajmu i cijene su mu od 20-25 KM i nije zadovoljan, jer mu je med najneprodavaniji u Tuzli.
Jedan od najpoznatijih proizvođaća meda i proizvoda od meda je i Halil Kurtović iz Novog Travnika koji je najviše učesnik na sajmu u Tuzli. Poznat je po svom kvalitetu proizvoda i uvijek je bio zadovoljan i plasmanom i prodajom svojih proizvoda.


Iz Maoče je izlagač Mujo Bikić, koji ima punu kesu medalja, a nudi i ovom prilkim med i razne preparate na pčelinjoj bazi. Tako i Pčelarstvo Bahić iz Gradačca je često na Sajmu u Tuzli i nude pored meda i polenov prah, sirće, rakiju, razne vrste sokova, posebno upakovanih u malim količinama, što privlači kupce.


Poznati proizvođač iz Špionice na bazi tikve Nikola Veselčić ove godine učestvuje sa posebnim proizvodima od biljne spužve Luffa, a to je jedna vrsta tikve od koje pravi biljne proizvode, alkoholne tinkture i bezalkoholna ulja sa alkoholom. Radi tinkture biljke sikavice za jetru, pa je poznata i izreka “Kad jetra zove, upravo zove sikavica“ ističe Veselčić te dodaje da nudi i ulja od noćurka, rosopasa za bradavice i ulja od kamilice koje odlično djeluje kod reume, bolova u zglobovima i temperature. Proizvodi 20 bezalkoholnih tinktura i 5 ulja, a proizvodi se mogu naručiti na njegov broj tel. 063 032 844.


Nakon završetka 15. Sajma „Medena Tuzla 2021“ za kvalitet meda dodiljene su medalje, 70% od 26 izlagača, uručeno je 14 medalja, istakla je Mubera Isabegović, članica OO Medena Tuzla.


Među njima je i Munira Omerović iz Pčelarstva „Elmedin Omerović„ iz Srebrenice kojoj je pripala Zlatna medalja za kvalitet meda.

-Svake godine smo na sajmovima u Tuzli, a posebno priznanje Braća Omerović su dobili od Udruženja pčelara Tuzle, a do sada smo dobili  14 Zlatnih medalja. Imamo 200 košnica i živimo od ovog posla i decenijama se bavimo pčelarstvom, ističe Munira Omerović sa ponosom uz svog muža Elmedina koji prepušta njoj da drži medalju koju su primili.


Svake godine na Sajmu su i Slatkiši Samira Begića iz Puračića koji je prepoznat po raznim slatkišima koje izlaže i pruža uvijek kupcima  priliku da se zaslade i sa kolačima, bombonama, rahatlucima i svega drugom što je uljepšalo dio Sajma sa svojom šarolikošću.


 Duška REBIĆ