Na suđenju Novaliću pročitane viber poruke: “Jednim papirom mogu Fadila zakucati”

Tužilaštvo BiH je danas predstavilo tekstualnu poruku Fikreta Hodžića, vlasnika firme Srebrena malina koja je kupila sporne respiratore iz Kine, u kojoj je istakao da “jednim papirom može zakucati” federalnog premijera Fadila Novalića (SDA).

Tužilac Đermin Pašić je na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine predočio dokumente i prepiske za koje tužilaštvo smatra da dokazuju nezakonitosti u kupovini respiratora. Između ostalog, predočio je fakture i profakture za nabavku.

Istakao je komunikaciju iz 27. aprila prošle godine između Hodžića i osobe K.N. preko aplikacije WhatsApp u kojoj je Hodžić navodno napisao:

“Mogu li na engleskom jeziku poslati samo da se ovjeri. Ako ne može, onda da se dostavi popis bolnica u kojima će se koristiti”.

Tvrdi se da je Redžep Hodžić, Fikretov brat, 15. juna 2020. poslao knjigovodstvenoj agenciji Svjetlost fakturu sa sadržajem koji je drugačiji od sadržaja profakture. Mirna Avdibegović, advokatica Fikreta Hodžića, je uložila prigovor konstatujući da se profakture šalju prije isporuke robe, a fakture nakon isporuke.

Naglasak tužioca Pašića na današnjem ročištu je bila na komunikaciji preko Viber grupe nazvane “Gensek”. Prvo je izdvojio onu iz 18. marta prošle godine kada je generalne sekretarka Vlade Federacije BiH Edita Kalajdžić poručila Novaliću:

“Čujte se šefe sa Sebijom (op. a. dirktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebijom Izetbegović) u vezi cijena respiratora”.

Izdvojena je i prepiska u spomenutoj Viber grupi iz 27. aprila 2020. za koju je Pašić naveo da dokazuje da su Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ) bili u potpunosti upoznati s nabavkom respiratora.

Predočena je i Viber komunikacija između Kalajdžić i direktora kancelarije Federalne vlade Hasana Ganibegović. On je Kalajdžić proslijedio upozorenje izvjesnog Edvina Kučukovića, a koje je predočeno na ročištu iz 4. juna ove godine.

“Molim vas proslijedite ovo do premijera. Hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Čuvajte se respiratora koje ste nabavili. Pacijenti umiru na tim respiratorima, jer dolazi do rupture pluća. Ovakve vam mogu nabaviti hiljadu komada po cijeni od 9.000 dolara”, napisao je navodno Kučuković.

A potom je Ganibegović u poruci Kalajdžić proslijedio i Kučukovićevu konstataciju da su “dobili baš te respiratore”.

Hodžićeva advokatica je ponovo uložila prigovor na ovu prepisku pitavši ko je Kučuković, zašto je on relevantan jer nije svjedok u ovom predmetu te je konstatovala da je već tada “bila medijska hajka i svako je imao svoje mišljenje o respiratorima”.

U Viber komunikaciji iz 28. aprila 2020. Ganibegović je Kalajdžić kazao da “Bahra i šef nabavljaju (op. a. respiratore), a ako se nije upetljao i Čeha”. Potom mu je Kalajdžić odgovorila da je to “užas, da treba sve poderati”.

Na isti dan je Kalajdžić u Viber grupi “Gensek” poručila Novaliću da ugovor o nabavci respiratora treba raskinuti.

“Šefe, ovaj ugovor treba raskinuti jer respiratori nisu dostavljeni na vrijeme. Treba kazati da ništa ne preuzimaju”, upozorila je Kalajdžić.

Federalni premijer Novalić naziva Kalajdžić “bebo” i odgovara:

“Bebo, ne možemo danas odustati. Kako ćemo poništiti ugovor kada su pare otišle u Kinu”, rekao je Novalić, a na šta je Kalajdžić replicirala “šta nas briga gdje su pare, nije isporučio robu do 15.4.”

Kasnije je u prepisci generalna sekretarka entitetske vlade zaključila da je ugovor “katastrofalan”. Ocijenila je da nisu isporučeni traženi respiratori.

Novalić je zatim u daljoj komunikaciji preko spomenute Viber grupe napisao da “Jelkica (op. a. federalna ministrica finansija) ne može raditi svakojake nepodopštine, a da ostane nevina”. Zatim je izbrisao nekoliko poruka.

Kalajdžić je istakla da je Milićević, koja je i zamjenica premijera, mogla, kako je navela, predložila sve odluke i da je sve mogla zaustaviti kao što je zaustavila ratu za Energoinvest.

“Sada nas je dovela do kraja”, dodala je Kalajdžić.

U jednoj od komunikacija iz 30. aprila prošle godine tadašnji direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak je naveo da se desila “greška u kucanju” prilikom navođenja šifre respiratora. Naglasio je i to da će “ako Bog da sve biti dobro”.

Tužilac Pašić je izdvojio i prepisku iz 2. maja prošle godine u Viber grupi “Gensek”, a kada je već bio formiran predmet u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zbog navodnih nezakonitosti prilikom kupovine respiratora.

Nakon što su optuženi saznali da su predmet istrage, premijer Novalić je u ovoj Viber grupi naveo da bi Hodžić trebalo da gostuje na Face TV kod Senada Hadžifejzovića. Ocijenio je da bi to trebala biti prilika da se skrene pažanja javnosti sa njega.

“Fikret bi trebao da gostuje kod Senada, mogao bi skrenuti fokus sa nas (…). Ako Dženana kaže da treba gostovati, onda neka ga ona spremi za gostovanje”, naglasio je Novalić zaključivši da im “Senad može pomoći”.

Naveo je i to da “oni rade za Klix”.

Zahtijevao je i od drugih učesnika Viber komunikacije da brišu poruke”. Potom se osvrnuo ponovo na ministricu Milićević.

“Jelka i HDZ se ušutili”, naveo je.

Potom je Novalić Ganibegoviću poručio da je Hodžić “od početka pravio greške”.

Istaknuta je i komunikacija između Hodžića i osobe imenovane kao Asim, a za koju se od ranije pretpostavlja da je riječ o funkcioneru SDA Asimu Sarajliću, kada je Hodžić kazao da je “Fadil u**o cijelu stvar i da je on najodgovorniji”.

Tužilac Pašić je predočio i komunikaciju između Hodžića i Nasera Orića. Tada je imao poruku za premijera Novalića.

“Fadil nas ubi nogama. Pročitaj Avaz. Lik nije normalan (…) Jednim papirom Fadila mogu zakucati”, istakao je Hodžić.

Sljedeće ročište je zakazano za 30. juni.