Na Slanoj banji u Tuzli mališani posadili „Dječiju šumu“

U organizaciji Rafting klub „Tuzlak“ uz podršku Tuzlanske zajednice USAID-a, Slana banja u Tuzli je obogaćena sa 30 novih sadnica zimzelenog drveća koje su zasadili mališani. Ovo je prava edukacija i uključivanje mladih u očuvanju okoliša, a svako posađeno drvo u maloj šumi, nositi će ime jednog od 30 djece i zajedno će rasti sa drvom,  koje će davati kiseonik , a brigu o njemu će voditi mališani koji su ih zasadili.
Rafting klub „Tuzlak“ je u sklopu projekta „Dječija šuma“ održao 4 radionice o primarnoj selekciji otpada, čišćenje otpada u šumi, rastu biljaka i značaju kiseonika.Kako je kazao koordinator projekta Vladislav Vlajić, podmlađivanje šume na lokalitetu Slane banje je završna i najvažnija aktivnost za bilo kakve ozbiljnije društvene promjene, potrebno je raditi sa mladima zbog toga je važno i edukovanje mladih na očuvanju okoliša.

„ Održali smo 4 edukativne radionice sa mališanima koje su sa radošću radili jer su osjećali da rade nešto za prirodu. Posadili smo i sada „Dječiju šumu“, a svako posađeno drvo će nositi ime jednog od djeteta , a novo će rasti zajedno sa njima, a mališani će voditi brigu o njima“, naglasio je Vlajić.
U projekat je uključen Grad Tuzla koji je odobro lokaciju, kako bi se šuma koja pokazuje znake starenja podmladila, a tehničku podršku pružio je i JKP“Komunalac“Tuzla i volonteri pokreta“ Let s Do It“ , te je na ovaj način uspostavljena saradnja između različitih sektora.
Sadnji drveća pridružila se i direktorica USAID-a u BiH , Courtnex Chubb , koja je izjavila da joj je drago što se u Tuzli pridružila partnerima iz Fondacije u Tuzlanskoj zajednici i novoj generaciji mladih aktivista.
„Drago nam je što se ova inicijativa bavi i problemima okoliša i klimatskim promjenama, jer Američka vlada smatra da će zaštita okoliša i svijest i učešće građana u takvim inicijativama volontera važna.
Bilo mi je zadovoljstvo pridružiti se tuzlanskoj djeci u sadnji 50 sadnica četinara, a nadam se da će  oni brinuti za novu šumu dok odrastaju sa svojim drvećem“,  kazala je Courtnex Chubb.
Koordinator projekta Vladilav Vlajić je rekao  da je značajna podrška partnera u projektu i posebno zahvale upućuje djeci i osoblju Udruženja za kreativni razvoj „Mala akademija“.
Jedna od polaznika „Male akademije“ je i Zarja Karamehmedović , koja je sa svojim roditeljima i učiteljicama posadila drvo , te je  sa ponosom izjavila , da je posadila šumu da naša planeta može da diše.
 Ovaj projekat je podržan od Fondacije tuzlanske zajednice u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“ kojeg se  na području TK  provodi uz podršku USAID-a , u okviru programa Snaga lokalnog.

 Piše : Duška REBIĆ