Na sceni Pozorišta mladih Tuzle predstava „Hanka“

U okviru „19.Dana mladih Tuzle“na sceni Pozorišta mladih biće izvedena predstava „Hanka“ nastala u produkciji Pozorišta mladih Tuzla u partnerstvu sa Udruženjem „Mladi Tuzle“Tuzla i Srednjom „Savremenom-umjetničkom školom“Tuzla.

Pozorišni komad „Hanka“ je izrastao iz istoimene Samokovlijine pripovjetke adaptirane za potrebe scenskog izvođenja. Izazov je tranzicijskog društva urušenih postulata vrijednosti i potrebe reditelja da propita, sagleda i oslušne i osjeti Samokovlijin izraz . „Hanka“se i ovog puta izvodi na sceni Pozorišta mladih i povodu obilježavanja punoljetstva Mladih Tuzle u kojoj učestvuju ekipa glumaca , pjevača, plesača i muzičara na čelu sa glumcem Adnanom Mujkićem.

Kako je istakao glumac i reditelj predstava Adnan Mujkić , kako drugačije nego koloritno, obogaćeno, urnebesno, živahno. Epicentar dramske radnje čini Hankina potreba da ostavi trag u društvu i osvjesti muškarce, da žena nije samo kupoprodajni ugovor, niska đerdana, svojina, rikvizit u rukama vrhovnog autoriteta, nego da je žena čovjek.
U predstavi igra 35 glumaca, pjevača, muzičara i plesača. Predstava je do sada dobila nekoliko nagrada u BiH i regiji.Najbolja predstava 50.Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno po ocjeni stručnog žirija.

Najbolja predstava 50.Internacionalnog festivala „Fedra“ Bugojno 2022. po ocjeni Žirija publike.

Nagrada za Najbolju režiju za Adnana Mujkića na 50.Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022 po ocjeni stručnog žirija.

Nagrada za najbolju žensku ulogu Belmi Huseinefendić na 50.Internacionalnom festivalu „Fedra“ Bugojno 2022 po ocjeni stručnog žirija .

Nagradu za najbolju kostimografkinju dobila je Edina Topčagić na Festivalu „Repassage „2022 Srbija

Nagrada za najbolju žensku ulogu za Belmu Huseinefendić na Festivalu „Rapassage“ 2022 Srbija

Nagrada za najbolju mušku ulogu u 2022 godinu pripala je Mirzi Mujagiću po glasovima Mladi Tuzle za 2022. godinu.

Nagrada za najbolju žensku ulogu u 2022 godini pripala je Amili Beširović

Zerina Mujkić proglašena je za najbolju žensku ulogu  Mladi Tuzle  2022.godini.

Informacije i rezervacije možete dobiti na 061 365-600

Vidimo se, čekamo vas, poručuju organizatori!

D. Rebić