Na sajmu ”List” izlagači iz BiH i regije, prezentovani turistički potencijali i bh. proizvodi

U Lukavcu je danas počeo 19. Međunarodni sajam turizma i ekologije ”List”. Riječ je o manifestaciji koja tradicionalno prezentuje turističke potencijale Lukavca, Tuzlanskog kantona, ali i BiH, zatim bosansku tradicionalnu hranu, bh. proizvode i ekologiju. Ove godine je na sajmu više od 80 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Manifestacija traje do subote.

Ovogodišnji Međunarodni sajam turizma i ekologije ”List” okupio je izlagače iz naše i susjednih zemalja koji predstavljaju svoje proizvode posjetiocima koji dolaze iz cijele zemlje. I ove godine Sajam je u vremenu pandemije, te se organizuje sa reduciranim aktivnostima, ali sa više sadržaja u odnosu na prošlu godinu.

”Kad pobrojimo 19 godina, taj neki kontinuitet, to je već značajnija lukavačka tradicija. Ma koliko se nekome činilo da Lukavac nije prostor za turizam, smatramo da je itekako imalo smisla kada je neko zasanjao takava jedan sajam. Sajam je na neki način u našem gradu najznačajniji događaj u toku godine kada se okupi veliki broj sa raznih strana, počastio nas je Bog lijepim vremenom, tako da se nadam da će ovo biti dani da ćemo uživati u sadržajima”, kaže Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Posjetiteljima su predstavljeni turistički potencijali Tuzlanskog kantona, kojima ovi krajevi obiluju. Sajam je proglašen manifestacijom od značaja za općinu Lukavac 2003. godine, a Vlada Tuzlanskog kantona proglasila ga je kao projekat od značaja za razvoj privrede ovog kantona.

”Kako organizaciono, tako i finansijski smo potpomogli ovaj Sajam. Ovaj Sajam posmatramo kao manifestaciju koja treba da prikaže sve turističke potencijale, prirodne resurse, kulturno-historijsko naslijeđe i našu gastronomsku ponudu, kako bi Tuzlanski kanton postao jedna poželjna turistička destinacija”, navodi Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

I Lukavac bi se mogao u budućnosti još više turistički razvijati, za to ima potencijale, poput jezera Modrac i Bistarac.

”Imamo te šanse da se razvijamo. I danas turizam u Lukavcu je, kada se gleda regionalno, značajan u odnosu na druge sredine. Mi ćemo taj izazov nastaviti. Nije to ni blizu dovoljno”, ističe Delić.

Potencijale nekog kraja najbolje prezentuju turističke zajednice, pa je tako i na ovogodišnjem sajmu. Turistička zajednica Tuzlanskog kantona pobrinula se da sve ono što je lijepo, prirodno i uređeno prikaže posjetiocima koji dolaze iz različitih krajeva naše zemlje.

”Nastojimo i ovoga puta da prezentiramo sve ono što je krucijalno, najbolje, najprestižnije na našem kantonu, s time da ciljamo na one grupe koje su sutra mogući posjetioci, mogući konzumenti naših turističkih destinacija i naših turističkih proizvoda”, rekao je Miralem Mešković, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice TK.

U saradnji sa Turističkom zajednicom Tuzlanskog kantona, potencijale Sarajeva prikazala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo. Upravo to je i cilj manifestacije, ali i ove zajednice, da promoviše potencijale, prirodne resurse, kulturno bogatstvo i destinacije sa raznovrsnim sadržajima za odmor, zabavu i rekreaciju.

”Mislim da je ovo jedinstvena prilika da pokažemo da u BiH imamo lijepih stvari i da s ponosom možemo svi raditi promociju i da je kroz Sajam turizma to moguće, da pokažemo sve ono najbolje iz gradova iz kojih dolazimo, tako je iz grada Sarajeva, odakle mi dolazimo”, ističe Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Na sajmu je pažnja posvećena i razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva, koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom kao generatorom regionalnog i lokalnog rasta i razvoja.

Posjetioci su također mogli kušati tradicionalna jela u posebnom kutku ovogodišnjeg Lista. Vrijedne ruke domaćica iz nekoliko udruženja i organizacija, kako iz Tuzlanskog kantona, Brčkog, tako i Unsko-sanskog kantona, pripremile su čak i zaboravljena jela. Bosanska sofra danas je oduševila sve posjetitelje.

”Danas u našoj gastro ponudi smo vam pripremili naša bosanska tradiocionalna jela, što su pripremale naše nene, majke, sad spremamo mi, želimo da prensemo na mlađe generacije, naravno ako budu htjeli”, navela je Jasmina Omerčić, predsjednica Udruženja žena Devetak.

Predsjednica Udruženja žena Diva Srebrenik Dekida Zahirović istakla je da su vrijedne članice ovog udruženja napravile domaća jela, bosanska jela, salate, sokove, džemove. Po prvi put učestvuju na Sajmu.

U okviru sajma List, prvog dana organizovan je Festival hrane i pića, upravo pod nazivom ”Bosanska sofra”.

I ove godine, kao i ranije, Restoran Trešnja pobrinuo se za adekvatan prijem zvanica i gostiju u Domu kulture, pa su pripremili bogatu gastronomsku ponudu. Svi su mogli uživati u vrhunskoj hrani iz domaće ali i internacionalne kuhinje. Vrsni majstori u kuhinji i vješte ruke osoblja restorana Trešnja, pripremili su zanimljive i ukusne hranjive uratke, od kanapea do voćnih aranžmana.

Međunarodni sajam turizma i ekologije ”List” traje do subote.