Na području TK primjetan pad broja nezaposlenih osoba – Najviše traženo zanimanje vozača

Krajem marta na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini nalazile su se oko 372 hiljade nezaposlenih osoba što je u odnosu na prethodni mjesec manje za 3.707 osoba ili 0,99%. Smanjenje broja nezaposlenih osoba zabilježeno je i u Federaciji BiH i to za 2.703 osobe.

Kada je u pitanju Tuzlanski kantona, također u proteklih nekoliko godina, ukoliko izuzmemo period pandemije, bilježi se trend smanjenja broja nezaposlenih osoba koji je nastavljen i u 2022. godini. Prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona od kraja januara pa do kraja marta broj nezaposlenih osoba manji je za oko 1.500 osoba.

Ako pogledamo statističke podatke, na evidenciji Službe za zapošljavanje TK krajem januara bilo je negdje oko 70.600 nezaposlenih osoba, a prema našem posljednjem izvještaju koji imamo od kraja marta, broj nezaposlenih osoba se smanjio i on je negdje oko 69.100 nezaposlenih osoba”, kazala je Amela Makul stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Najveći broj nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji ima do 45 godina, a kada su u pitanju kvalifikacije čak jednu trećina nezaposlenih osoba čine nekvalifikovani radnici.

“Njih je nešto iznad 22.000. Također, veliki broj je i kvalifikovanih radnika oko 21.000 ali inače iz ove kategorije su i zanimanja koja se najčešće zapošljavaju”, istakla je Amela Makul stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

S druge strane, kada su u pitanju zaposlene osobe, prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine broj zaposlenih osoba porastao je za dva posto, te je u ovoj godini zaposleno oko 103.400 osoba. Najviše preduzeća a ujedno i zaposlenih je u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Srebreniku i Živinicama.

“To gledamo i sa oglasima, odnosno sa potražnjom, od poslodavaca zahtjevima za posredovanja,obično su sa tih općina, dok recimo rijetko ćete pronaći oglas sa područja Teočaka, Čelića, Sapne, jer tamo i nemamo toliko poslodavaca”, dodaje Amela.

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona svake godine u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje realizuje aktivnost istraživanja tržišta rada, a ove godine dodatno je uradila i izdvojenu analizu samo za područje našeg kantona, putem koje su na osnovu anketiranja poslodavaca dobili najtraženija zanimanja. Također, analiza istraživanja tržišta rada daje odgovore na sva pitanja osobama koje su u potrazi za poslom, kao što su očekivanja poslodavaca, koja zanimanja su najtraženija tokom godine, kao i šta je ono što nedostaje osobama koje se prijavljuju na oglase za posao.

Najtraženija zanimanja su vozači, zatim IT sektor, certificirane računovođe, magistre farmacije i kvalifikovane radnike iz oblasti građevine, zavarivače iz metalske struke. Tako da šta nedostaje radnicima, zanimljivo šta je analiza pokazala jeste šta poslodavci smatraju da nedostaje osobama koje se prijavljuje na oglas, a to je nedostatak motivacije za učenje”, zaključila je Makul.

Također, na području Tuzlanskog kantona primjetan je i porast broja zainteresovanih osoba za pokretanje samostalnih biznisa. Rezultat je to projekata u koje je uključena kantonalna Služba za zapošljavanje odnosno projekata sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja za koje je ove godine Federalni zavod za zapošljavanje izdvojio oko 12 miliona KM, a od početka godine objavljena su dva Javna poziva za ove projekte i to u martu i aprilu.