Na području TK povećan broj akutnih respiratornih infekcija

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona dr. Blaško Topalović izjavio je da se može očekivati povećan broj oboljelih od gripe, s obzirom na zimsko vrijeme i na sezonu kada se javlja gripa, te imajući u vidu nastupajuće praznike prilikom kojih će se ljudi malo više okupljati i družiti.

”Možemo očekivati povećanje broja oboljelih od bolesti slične gripe, akutnih respiratornih infekcija, dok težih oblika još nema, i  nadam se da ih neće biti”, istakao je Topalović.

Prema uputama Federalnog zavoda za javno zdravstvo, stanje gripe se prati od 40 nedjelje ove godine, do 20 nedjelje naredne godine, a Topalović poručuje da gripa zaslužuje vrlo ozbiljan nadzor, s obzirom na to da je to jedna od bolesti koja na nivou Svjetske zdravstvene organizacije ima izuzetno visok morbiditet i nalazi se među 10 vodećih bolesti u svijetu.

Iz Zavoda za javno zdravstvo navode da je nakon 10 sedmica nadzora povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te da je prilično manje registriranih bolesti sličnih gripi.

”O samoj gripi ne možemo govoriti zato što nam nedostaje virusološka potvrda da se radi o gripi, a sigurno da je ima, s obzirom na kretanje gripe u našoj bližoj i široj okolici, a i neposredno u Federaciji BiH gdje su zabilježeni neki slučajevi čak izazvani i virusom gripe tipa B”, navodi Topalović.

Pojašnjava da se u ovo vrijeme očekuje obolijevanje od gripe tipa A, dok se tek u februaru i martu može očekivati pojava gripe  tipa B.

Na području Tuzlanskog kantona osigurano je 5.525 pojedinačnih doza vakcina protiv gripe za ovu sezonu, a blizu 90 posto raspoloživih količina je već potrošeno. Date su i preporuke koje su to rizične grupe koje bi se trebale vakcinisati.

Topalović naglašava da su to osobe starije od 65 godina, osobe s hroničnim kardiovaskularnim bolestima, bolestima jetre, bubrega, metaboličkim bolestima, osobe koje se nazale u tzv. centrima, kolektivnim smještajima.

Vakcine protiv gripe su besplatne i još su na raspolaganju građanima.

(Fena)