Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Vjernici muslimani obilježavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih blagdana muslimana, koji je nastupio jutarnjim klanjanjem Bajram-namaza. 

Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

Muslimani su u subotu navečer, sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševala 1438. hidžretske godine, ispratili ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane i pića.

Bajramsku hutbu i poruku uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je poručio da je ramazan mjesec u kojem su vjernici obavezni da danju poste, a noći u ibadetu provode, mjesec u kojem je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je, kako je kazao, i mjesec strpljivosti, “a nagrada za strpljivost je džennet”.

“U ovom jutru naročito smo zahvalni Milostivom na uputi koju nam je darovao upravo u blagoslovljenom mjesecu koji danas svečano i radosno ispraćamo”, kazao je Kavazović, poručivši prisutnima da ramazan ispraćaju bogatiji za još jedno vjerničko iskustvo.

Kazao je da je ramazan podsjetio i na istinu s kojom je došao poslanik Muhammed i nju ne treba dokazivati.

“Ona je tu, a do nas je koliko ćemo joj se pokoriti i koliko ćemo je prihvatiti”, kazao je Kavazović i dodao:

“Živimo u vremenu u kojem se istina baš i ne voli, ali i ne traži. Umjesto istini, sve smo više izloženi postupcima onih koji pokazuju neograničenu za moći i dominacijom. Zašto danas da ne kažemo da živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znakom slabosti. Vjerovjesnik a.s. nas je upozorio na ovo vrijeme.”

Ukazao je na to da je svijet danas izložen bespoštednoj borbi za moć, gdje se zlo opravdava i nameće kao spas, a u duše ljudi se uselio nemir i strah.

Tri dana Bajrama

Za muslimane u regiji Ramazanski bajram je tradicionalni i porodični praznik, posebno njegov prvi dan, rezerviran za porodična okupljanja i slavlja koja počinju od ranih jutarnjih sati, nakon klanjanja Bajram-namaza.

Bajram je i praznik kad muslimani pokazuju solidarnost prema drugim ljudima, polazeći od prijatelja, susjeda, bilo da su muslimani ili neke druge vjere. Susjedi se obilaze, posjećuju, časte tradicionalnim bajramskim specijalitetima, među kojima centralno mjesto zauzima baklava.

Za Bajram se veže još jedan običaj ovdašnjih muslimana, a to je da posjećuju i obilaze svoje umrle, odlazeći na mezarja gdje se mole za njihove duše.

(Al Jazeera)