Multimedijalna izložba Džejlane Karaman Pašić

U Galerijskom prostoru BKC-a TK otvoriti će se ozložba iluminiranih prostora instalacija uz audio- vizuelnu projekciju , autorice Džejlane  Karaman Pašić , publika će imati priliku pogledati od danas. Izložba će biti otvorena perfomansom autorice i uvodnim govorom prof.dr. Danisa Fejzića .

Ono što izložbu čini karakterističnom je njen multimedijalni karakter . Njene prostorne instalacije možemo opisati kao levitirajuće skulpture , menaforički rečeno-fantom slobode.

Služeći se različitim likovnim jezicima , autorica kreira imerzivnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom .Ambijent koji nalikuje dubokim morskim prostranstvima, prepolovljen je dinamikom kretanja u njemu živih bića koristeći se tehnikom reciklaže autorice , također i potencira problem prekomjerne upotrebe plastike, te promoviše reciklažu kao legitimnu umjetničku metodu, kao kontrapunkt, uobičajenog izložbenoj postavci na koju smo navikli.

Ova izložba je poziv gledaocima da zaroni u sanjivi imaginarni svijet vizuelnog taktilnog i zvučnog , te da bar na trenutak postane dijelom plesa Fantoma slobode.

Autorica Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu gdje je završila Srednju školu primjenjene umjetnosti, a potom i studij , te magistrirala na Akademiji likovne umjetnosti.Profesionalno se bavi ilustracijom slikarstvom , izradom edukativnij slikovnica za djecu. Učestovala je na brojnim izložbama i festivalima. Njeni ilustratorski radovi objevljeni su u knjizi „Dva  veka karikature na prostorima bivše Jugoslavije.“
Izložba u BKC-u će biti otvorena do 15 marta 2023., a ulaz je slobodan za sve ljubitelje umjetnosti da je pogledaju.

D. Rebić