Moguća prihvatljiva rješenja za zbrinjavanje šljake iz Termoelektrane

Izmjene i dopune Prostornog plana Tuzlanskog kantona, sa fokusom na rješavanje pitanja lokacije za odlaganje šljake iz Termoelektrane Tuzla, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića sa saradnicima.
PP sljaciste TK TZ 18 06 2019Ovom prilikom ukratko su predstavljena tri moguća rješenja za zbrinjavanje šljake od kojih je odlaganje šljake na lokalitetu Šićkog Broda, zbog ekološkog utjecaja, ali i neprihvatanja tog rješenja od strane lokalnog stanovništva ocjenjeno neprihvatljivim.
S druge strane gradonačelnik Imamović je istaknuo da su zaključci Gradskog vijeća Tuzla u potpunosti kompatibilni sa traženjima i zahtjevima građana i Tuzle i Lukavca, kojih se ova tematika najviše i tiče.
Predloženo je da se kao pravac budućeg djelovanja iskoriste studije relevantnih institucija, koje su pokazale da je jedno od mogućih i poželjnih rješenja za trajno i ekološki prihvatljivo zbrinjavanje šljake iz Termoelektrane Tuzla i njeno odlaganje u podzemne prostore nastale izluživanjem slanice na lokalitetu Tetime.
Premijer Suljkanović je podcrtao da je Prostorni plan tuzlanskog kantona jedan od najvažnijih dokumenata u Tuzlanskom kantonu i da na njegovo donošenje čekaju brojni projekti i investitori.
„Nama je veoma važno da što prije riješimo ovo pitanje, kako bi smo otkočili određene investicijske projekte. U tom smislu smo zadovoljni da smo današnjim sastankom došli na trag rješenja koje bi bilo prihvatljivo i za Tuzli i za Lukavac i za Živinice, i kojem i mi kao Kantonalna Vlada možemo dati svoju podršku”, rekao je premijer Suljkanović, naglašavajući da će Vlada imati u vidu zahtjeve, stavove i mišljenja lokalnih zajednica kod donošenja Prostornog plana Tuzlanskog kantona.
Gradonačelnik Imamović je, zadovoljan ishodom današnjeg sastanka akcentirao odličnu saradnju koju Grad Tuzla ima sa Kantonalnim ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice. Uz premijera Suljkanovića današnjem sastanku su prisustvovali sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i savjetnik premijera Zijad Mahmutović, dok su uz gradonačelnika Imamovića sastanku prisustvovali pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoline Omar Hadžić i šef odjeljenja za izradu prostorno planskih dokumenata u Zavodu za urbanizam Grada Tuzla Indira Softić.