Mnoga kupališta u Tuzlanskom kantonu bez spasilačkih ekipa

Tuzlanski kanton je u posljednjih nekoliko godina uspješno razvio ljetni turizam zahvaljujući velikom broju vještačkih jezera i bazena na kojima se tokom ljetnih mjeseci okuplja veliki broj građana.

Ono što je manje poznato jeste da većina tih kupališta u Tuzlanskom kantonu nemaju spasilačke timove, te ukoliko nekome zatreba pomoć u vodi, nema profesionalnog lica koje bi tu pomoć ukazalo.

Obaveza vlasnika kupališta, plaža i sličnih objekata koje pružaju usluge je da o svom trošku organiziraju odgovarajuću spasilačku službu, a kako je to utvrđeno u odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Da su osnivači kupališta obavezni po zakonskim odredbama angažirati spasilačku ekipu potvrdio je Fenu i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović.

Članovi Ronilačkog kluba Vidara iz Gradačca već četiri decenije dolaze na intervencije nakon što zaprime informaciju o gušenju kupača. U saradnji sa Civilnom zaštitom Tuzlanskog kantona oni pronalaze utopljenika u dubinama kupališta.

Njihov posao bi bio znatno manji, kada bi jezera i bazeni u Tuzlanskom kantonu imali angažirane spasilačke ekipe koje bi pružale sigurnost kupačima.

Njihova preporuka je da kupači ne odlaze tamo gdje nema spasilačkih ekipa.

– Naša preporuka koja god da bude, momci i djevojke će se kupati u ovim ljetnim mjesecima na jezerima gdje nema spasilaca. Ako se ipak kupaju, preporuka je da prvo u vodu ne ulaze zagrijani, niti pod dejstvom alkohola, te da neplivači ne ulaze u vodu nikako. Plivači moraju obratiti pažnju, te uvijek imati neku spasilačku bovu, šlauf ili nešto slično – izjavio je Feni Admir Omerović iz Ronilačkog kluba Vidara Gradačac.

Panonska jezera u Tuzli već tradicionalno od 2008. godine imaju spasilačku ekipu, a koja od prošle godine ima i dodatnu ulogu, odnosno nadzor provođenja epidemioloških mjera.

-Svaki od naših spasilaca prošao je višemjesečnu obuku i dobio certifikat koji izdaje Udruženje spasilaca, koje smo mi osnovali također. Pored spasilačke ekipe, tu je i Služba hitne medicinske pomoći sa sanitetskim vozilom kako bi što prije pomogli posjetiocu, ukoliko dođe do problema. Godišnje imamo 20 do 25 uspješnih intervencija – kazali su Feni iz Panonike Tuzla.

Dodaju da na Panonskim jezerima dosad nije bilo utapanja.