Mladi Tuzle za jedan dan zasadili 40 sadnica uz poruku „Jedno drvo čini razliku“


Članovi tima „Let s Do It” su realizovali još jednu terensku akciju sadnje drveća na području Grada Tuzle.
Akcija sadnje pod nazivom „Jedno drvo čini razliku“ je realizovana u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“ u saradnji sa EU Info Centrom i Delegacijom Evropske Unije u BiH koji su obezbijedili stabla kao i sav dodatni materijal za uspješnu implementaciju akcije.
Sadnja je uspješno završena na šetalištu Slana Banja i u naselju Sjenjak gdje se zasadilo ukupno 40 stabala, od čega je posađeno 20 bjelogoričnih i 20 crnogoričnih stabala. Ova terenska aktivnost je realizovana na volonterskom nivou u skladu sa važećim higijensko-epidemiološkim mjerama i naredbama kriznih štabova. Učesnicima akcije tehničku podršku pružilo je JKP „Komunalac“ Tuzla.


“Održali smo prvu terensku akciju sadnje drveća za ovu godinu, te smo na dvije lokacije posadili 40 stabala. Jedna od tih lokacija je borova šuma u sastavu šetališta Slane Banje koja je prilično stara i uništena. Cilj sađenja novih sadnica je podmlađivanje šume.
Pored terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada koje tradiicionalno organizujemo, prepoznajemo i probleme aerozagađenja u našem gradu, te na ovaj način dajemo doprinos njegovom smanjenju.
U nastavku godine ćemo nastaviti sa našim aktivnostima“, kazala je Kanita Salihović, koordinatorica projekta.


Prema riječima Adnana Imamovića, predsjednika Let s Do It Tuzla, ovaj projekat je u BiH počeo 2012. godine i do sada je u akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184.441 volontera, koji su očistili 13.350 tona otpada, zasađeno je 440.218 sadnica raznih vrsta drveća. “Projekat “Let s Do It Tuzla” je dio svjetskog pokreta “Let s Do It Word” u kojem učestvuje 180 zemalja koji angažuju 35.000.000 volontera. Kroz aktivizam i volonterske aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta Let s Do It Tuzla svi građani BiH, a naročito mladi ljudi imaju priliku biti dio promjene koju žele vidjeti u svojoj zemlji. Tim u Tuzli je samo jedan od timova u BiH u kojim mladi mogu doprinijeti očuvanju zelene površine, zaštiti životne sredine i unapređenju lokalne zajednice, sa fokusom poboljšanja cjelokupnog ekološkog stanja i smanjenja nivoa zagađenja zraka u Tuzli i cijeloj BiH, pojasnio je Imamović.

Duška REBIĆ