Mlade osobe s invaliditetom iz Tuzlanskog kantona u borbi za svoja prava

U okviru kampanje „Invaliditet me ne određuje“ projekta EMPOWER kojeg provodi Caritas BiH s partnerima, a financiraju Europska unija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Catholic Relief Services, danas je održan skup organizacija mladih osoba s invaliditetom i drugih organizacija Tuzlanskog kantona u prostorijama Udruženja distrofičara Tuzlanskog kantona. Događaj je organizirao Aktiv mladih osoba s invaliditetom koalicije organizacija osoba s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu.

Dan ranije je Aktiv mladih organizirao susret s ciljem osnaživanja svojih članova i identificiranja njihovih potreba i problema koje će prezentirati drugim organizacijama mladih.

Događaj koji je na jednom mjestu okupio mlade osobe s invaliditetom i predstavnike drugih organizacija mladih iz Tuzlanskog kantona je bio prilika za identificiranje potreba i problema s kojim se mlade osobe s invaliditetom susreću, te prilika za planiranje zajedničkih nastojanja za unapređenje položaja osoba s invaliditetom u Tuzlanskom kantonu. Ovom prigodom, mladi s invaliditetom su stavili naglasak na značaj personalne asistencije u svim segmentima života, pristupačnost i nedovoljne prilike za obrazovanje i zapošljavanje.

U narednom periodu Aktiv mladih će nastaviti svoje aktivnosti u sklopu projekta EMPOWER. S ciljem promocije svojih prava pristupit će izradi kratkog promotivnog filma u kojem će mlade osobe s invaliditetom na autentičan način predstaviti svakodnevnicu osoba s invaliditetom i pozvati javnost da im se pridruži u borbi za njihova prava i rješavanje problematike. Film će se distribuirati putem društvenih mreža i web stranica organizacija mladih Tuzlanskog kantona.

“Ovaj događaj je izrazito bitan i za mene i za aktiv mladih jer smo po prvi put imali priliku za samostalno organiziranje događaja koji će okupiti mlade Tuzlanskog kantona da bi razgovarali o problematici osoba s invaliditetom. Željeli smo osnažiti mlade osobe s invaliditetom da se bore za samostalan život i da zajedničkim snagama krenemo praviti promjene u svojoj lokalnoj zajednici”, izjavio je Dževad Selimović, organizator događaja.

Aktiv mladih osoba s invaliditetom djeluje u okviru Koalicije organizacija osoba s invaliditetom Tuzlanskog kantona i zagovaraju za bolji položaj osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, suradnju s drugim organizacijama i institucijama koje predstavljaju mlade i uključuju ih u kreiranje politika, rješavanje problema pristupačnosti, inkluzivno obrazovanje i dostojanstvo koje zaslužuju imati kao ravnopravni članovi društva.