Mislite da namjerno usporavaju vaš iPhone? Test otkrio istinu

Mnogi imaju osjećaj kako njihov telefon radi sporije s novijim verzijama Appleova iOS-a i da je sve dio plana kojim nas žele natjerati da kupimo novi uređaj. Testovi su sada pokazali pravo stanje stvari.

Oni namjerno usporavaju moj stari iPhone kako bi me natjerali da kupim novi.

Ovo je tvrdnja ili osjećaj koji se često provlači u raspravama i nakon izlazaka novih verzija Appleovog operacijskog sustava uoči dolaska novog telefona. Naši stari telefoni izgledaju odjednom tromije, aplikacije se sporije otvaraju i sve izgleda kao dio Appleove zavjere.

Istina je da je većina toga u našim glavama, barem po podacima Futuremarka, kompanije poznate po benchmark testovima. Ova je kompanija prikupila stotine tisuća testova Appleovih telefona (od iPhonea 5S do iPhonea 7) i to s različitim verzijama operacijskog sustava, od iOS 9 do iOS 11. Podatke su prikupljali od travnja prošle godine i napravili presjek performansi telefona i grafičkog čipa. Ono što su utvrdili je da je telefon jednako brz kao i kad je kupljen.

Kako navode, grafički čip iPhonea 5S radio je jednako od iOS-a 9 do 11 uz manje varijacije koje spadaju u očekivanje. Jednako je pouzdane performanse pružao i procesor, što im pokazuje da novi softver nije imao negativni utjecaj na performanse.

Kod iPhonea 6, 6S i 7 rezultati su bili slični. Grafičke performanse su bile iste, dok je procesor bilježio blagi pad s novim verzijama iOS-a.

No, nekoliko je faktora koji utječu na percepciju sporijeg rada uređaja. Novi softver može dodati nove mogućnosti koje zahtijevaju više resursa i procesorske snage. Isto tako, aplikacije s novim verzijama imaju više mogućnosti i računaju na puno više snage novih telefona te na starijim uređajima ne rade tako glatko.

(24sata.hr)